Zo bereid je je voor op een online sollicitatiegesprek!

9 tips voor een videogesprek

19 maart, 2020

Tegenwoordig is het niet meer gek. Veel bedrijven geven sollicitanten de mogelijkheid om online te solliciteren. Via een telefonisch gesprek of een online videogesprek. Online solliciteren biedt veel voordelen, omdat het reistijd scheelt en je het gesprek in een vertrouwde omgeving kunt voeren. Toch is het belangrijk om ook nu goed voorbereid te zijn en geen zaken over het hoofd te zien. Benieuwd hoe? Met deze 9 tips van Aethon ben je goed voorbereid op een online sollicitatiegesprek.

1. Kies de juiste omgeving

Het voordeel van een online sollicitatiegesprek is de omgeving: je kunt het gesprek overal voeren. Maar dat wil niet zeggen dat elke locatie geschikt is voor een online sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om het gesprek te voeren in een omgeving die voor jou prettig aanvoelt. Kies een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden, waar je niet gestoord wordt door anderen en het liefst met een neutrale achtergrond.

Voer je het gesprek thuis? Zorg dan voor een opgeruimde plek. Waarschuw je huisgenoten tijdig, zodat ze geen lawaai maken tijdens jouw sollicitatiegesprek. Denk ook aan je huisdieren. Zet je kat even in een andere kamer, zodat hij niet voor je scherm langsloopt. Rumoerige buurt? Doe dan ook je ramen dicht.

2. Ken de apps

Wordt het een online videogesprek? Verdiep je dan in de apps waarmee je kunt videobellen. Denk hierbij aan Skype, FaceTime, Teams en Zoom maar tegenwoordig kan het ook prima via WhatsApp. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Tijdens of nét voor je gesprek.

3. Test je apparatuur

Check. Je bent nu bekend met de apps. Maar via welk apparaat wil je het gesprek voeren? Via je smartphone, pc, laptop of tablet? Eigenlijk maakt je apparaat-keuze niet veel uit. Belangrijk is dat je er vertrouwt mee bent. Zo kun je onverwachtse scenario’s vermijden. Zet de meldingen van programma’s op de achtergrond uit en zorg voor een opgeladen apparaat of heb je oplader bij de hand. Check daarnaast voor je gesprek je internetverbinding, je microfoon en headset. Je wilt voorkomen dat je wel in beeld bent, maar dat ze je niet kunnen horen.

???? TIP: Oefen het gesprek een paar keer met een familielid of vriend, zodat je weet hoe het programma werkt en of je verstaanbaar bent.

4. Kies een professionele profielfoto

Je online presentatie is net zo belangrijk. Zorg daarnaast voor een professionele profielfoto en een professionele gebruikersnaam. Deze is namelijk als eerste zichtbaar voor je gesprekspartner.

5. Denk aan je presentatie

Een online gesprek is vaak veel statischer dan een face to face sollicitatiegesprek. Oefen het gesprek daarom vooraf om dit te testen. Het is belangrijk om je houding in de gaten te houden. Let erop dat deze recht is. Maak daarnaast tijdens het videobellen regelmatig oogcontact met je gesprekspartner. Dit doe je door recht in de camera te kijken en niet naar het beeldscherm. Het geeft een goede indruk en laat zien dat je aandacht volledig bij het gesprek is. Door het online gesprek vooraf te oefenen weet je ook meteen of je goed in beeld bent en de juiste afstand hebt tot het scherm.

6. Kies geschikte kleding

Ook via een online sollicitatiegesprek wil je een goede indruk achterlaten. Ben je in beeld? Draag dan ook nu geschikte kleding. Ook al ben je maar half in beeld. Let er bijvoorbeeld op dat je geen wit overhemd draagt bij een witte achtergrond of dat er vlekken op je kleding zitten. Bereid je voor door van tevoren je kleding uit te zoeken en draag dit tijdens een oefengesprek; zodat je meteen ziet hoe de kleding eruitziet op beeld. Geen idee wat je kan dragen? Laat je dan inspireren inspireren op onze Pinterest vol met trendy kantooroutfits.

7. Bel handsfree

Ben je in beeld? Dan gaat de voorkeur naar handsfree bellen. Zorg ervoor dat je het apparaat; zoals je tablet of telefoon ergens neer kunt zetten op een goede hoogte. Het apparaat vasthouden tijdens het gesprek is heel onhandig en komt onprofessioneel over. Bovendien zijn je handen dan vrij voor non verbale communicatie of om aantekeningen te maken.

8. Wees op tijd

Ook online is het belangrijk dat je op tijd klaar zit. Zet het apparaat klaar op de locatie en start de app alvast op. Sommige programma’s geven je ook de mogelijkheid om plaats te nemen in een online wachtruimte.

9. Voorkom afleiding

Zet de meldingen van programma’s en/of apps uit en vergeet je mobiel niet op stil te zetten. Zo voorkom je dat jullie worden gestoord.

Voorbereiding. Check! Je bent er nu helemaal klaar voor. Maar waar moet je nu precies op letten tijdens zo’n online gesprek? Aethon geeft je zes tips zodat je die (bij)baan binnensleept.

Meer Aethon artikelen:
Handig om te weten. 6 x sollicitatietips van Aethon recruiters.
Een traineeship als springplank voor je carrière? Lees er snel meer over.

Aethon verbindt gedreven talenten en (young) professionals aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang en het onderwijs, bij de overheid en bij woningcorporaties. Download ook onze handige app.

Verkeerde studiekeuze gemaakt? Wij geven je 5 tips!

Je bent zeker niet de enige. Gelukkig is een verkeerde studiekeuze niet het einde van de wereld

19 maart, 2020
Lees meer over Verkeerde studiekeuze gemaakt? Wij geven je 5 tips!

Hoe maak ik een goede indruk met kleding op de werkvloer?

Vier kledingtips voor je eerste werkdag.

19 maart, 2020
Lees meer over Hoe maak ik een goede indruk met kleding op de werkvloer?