4 tips om talent aan u te binden

en te behouden.

20 september, 2019

Talentvolle en gemotiveerde werknemers bepalen voor een groot gedeelte het succes van uw organisatie. Wanneer u talent ervan heeft overtuigd dat werken voor uw organisatie een uitstekend idee is, dan zou de volgende vraag moeten zijn; hoe houd ik ze aan boord? Aethon geeft tips om talent aan uw organisatie te binden en te behouden.

Leer millennials begrijpen

De millennial heeft andere verwachtingen en invullingen van werk dan u. Het is belangrijk deze generatie te snappen en te doorgronden. Er zijn tientallen onderzoeken naar hen gedaan. We zetten de belangrijkste kenmerken voor u op een rijtje:

  • Een betekenisvol leven is belangrijker dan een gelukkig leven
  • Behoefte aan fulfillment door het toevoegen van waarde en verantwoordelijkheid
  • Een belangrijke drijfveer is anderen helpen; privé, op werk en in de wereld
  • Ongevoelig voor hiërarchie: stappen gemakkelijk op anderen af, stellen vragen en willen persoonlijke feedback

Wat betekent dit voor u als werkgever? Overweeg de volgende 4 tips, om deze nieuwe generatie succesvol aan u te binden.

1. Creeër een ontwikkelpad

Vaardigheden aanscherpen en continu leren motiveert de nieuwe generatie. Ruimte voor zulke persoonlijke ontwikkeling en groei zijn voor hen belangrijke randvoorwaarden. Talentmanagement is dus topprioriteit: maak serieus werk van de ontwikkeling van uw medewerkers en laat hen hier zelf concrete doelen en prestaties aan koppelen. Hiermee verhoogt u de intrinsieke (en dus duurzame) motivatie. Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers dit vanaf de start voelen en ervaren? Uit onderzoek blijkt dat de eerste 90 dagen bepalend zijn voor iemands succes. In die periode ontstaat er ook een psychologisch contract. Gebruikt u deze periode al om de ontwikkelmogelijkheden bekend te maken? Hoeveel persoonlijke aandacht besteedt u aan uw nieuwe werknemer in de eerste 3 maanden?

2. Bied betekenisvol werk

Begrijpen wat het ‘grotere’ plaatje is, waarom een organisatie iets doet en of hun bijdrage aan de organisatie de wereld een stukje beter maakt. Daar zijn millennials gevoelig voor. Betekenisvol werk is essentieel. ‘Waarom’ denkt u? Deze generatie betrad de arbeidsmarkt in een periode waarin werk schaars was, en hebben dus gezien dat een baan geen zekerheid biedt. Waardevolle ervaringen en daadwerkelijk verschil kunnen maken, winnen dus van arbeidsvoorwaarden en garanties. Zorg daarnaast voor uitdaging uit de dagelijkse sleur, betrek ze in projecten en gedachtegoed die impact hebben op de organisatie en geef hen verantwoordelijkheid in die projecten. Een aantal voorbeelden: laat ze meewerken aan een high-level acquisitie, organiseer een zomerborrel in de dierentuin of ruil de standaardbonus in voor een extra week vakantie op kosten van de zaak.

3. Bye bye 9 tot 5

Hoe groter de flexibliteit, hoe groter de motivatie. De prestatiedrang van deze groep talenten is enorm, maar ze willen wel zelf bepalen wanneer ze hier de uren voor maken. Ze willen beoordeeld worden op hun resultaat. Dus: geen traditionele work-life balance. Een lunch met vrienden moet kunnen; ’s avonds staan ze weer paraat. Flexibele werktijden en een open werkomgeving zijn dus een must. Richt uw organisatie zo in dat er beoordeeld kan worden op output en resultaat, en niet op input en aanwezigheid.

4. Hier en nu

Wachten op erkenning, promotie en een stap in salaris? Echt niet! Dat is iets voor de ‘ouderen’ op kantoor. Deze talenten verwachten hun bevestiging nu en direct. Snelle beloningen en promoties zijn essentieel. Ze blijven niet wachten op iets wat misschien gaat komen. Zorg er dus voor dat u altijd in gesprek bent over de toekomst en definieer concrete vervolgstappen, uiteraard met een tijdslijn. Dat werkt veel beter dan een functioneringsgesprek. Wees een mentor voor u nieuwe werknemer, geef ze de ruimte hun nieuwe talenten te ontdekken en daag ze uit.

Dit lijstje is uiteraard niet zaligmakend. Maar neemt u deze 4 tips in ogenschouw, dan bent u een stap dichterbij werkgeverschap dat erg aantrekkelijk is voor het talent van de toekomst.

Meer weten over ons talent van de toekomst?

Neem contact op

 

Meer Aethon artikelen:
Verhalen van werkgevers
Aethon en Samen Professionals bundelen krachten

Vind je Ikigai

Wij geven je tips om je Ikigai te vinden!

20 september, 2019
Lees meer over Vind je Ikigai

Zo schrijf jij een sterk cv

Met deze vijf tips helpen we je jouw cv te schrijven én op te vallen.

20 september, 2019
Lees meer over Zo schrijf jij een sterk cv