Verkeerde studiekeuze gemaakt? Wij geven je 5 tips!

21 juni, 2022

Een verkeerde studiekeuze komt vaker voor dan je denkt. Een op de drie studenten heeft spijt van hun studiekeuze. Uit onderzoek van EenVandaag en X-Lab blijkt dat zij een andere studie hadden gekozen als ze opnieuw zouden kiezen. Heb je ook een verkeerde studiekeuze gemaakt? Je bent zeker niet de enige. Gelukkig is een verkeerde studiekeuze niet het einde van de wereld. Wij geven je vijf tips over wat je kan doen bij een verkeerde studiekeuze.

 

1. Twijfel je nog over je keuze?

De opleiding die je volgt is op dit moment niks voor jou, maar je twijfelt of je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt. Dit komt vaak voor, zeker omdat veel opleidingen zo breed zijn dat de inhoud per jaar erg verschillend kan zijn. Het klinkt misschien cliché, maar het beste wat je nu kan doen is praten. Praat met een studieadviseur over je twijfels en schroom niet al je gedachtes hierin te delen. Maar praat bijvoorbeeld ook met je ouders, vrienden, leraren of klasgenoten. Zij kijken allemaal met een frisse blik aan tegen jouw twijfels en kunnen je misschien wel van waardevol advies voorzien.

2. Neem een tussenjaar

Stoppen met je studie doe je niet zomaar. In de maanden of zelfs jaren dat je de studie gevolgd hebt, ben je erachter gekomen dat dit echt niet de studie voor jou is. Dit kan je veel energie hebben gekost. Een ding weet je zeker: je volgende studiekeuze moet beter! Om de juiste keuze te maken heb je tijd nodig. Een goede optie die dan op tafel ligt is een tussenjaar. Je kan tijdens je tussenjaar bijvoorbeeld een grote reis maken of je kiest ervoor om meer te gaan werken. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je alles voor jezelf op een rijtje zet. Neem de tijd en denk goed na over wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Zodra je dat weet, kan je op zoek naar de studie die daarop aansluit. Zo is de kans op een verkeerde studiekeuze een stuk kleiner.

3. Switch van studie

Bij een verkeerde studiekeuze kan je uiteraard ook voor de optie kiezen om te switchen van studie. Vaak als je in je eerste jaar zit kan je voor februari stoppen zonder gevolgen voor je financiële situatie. Als je al weet welke studie je wilt gaan doen is dit zeker een goede optie. Bij switchen is het altijd handig om even te praten met je school of universiteit over de mogelijkheden. Wellicht hebben zij een leuke studie die wel bij je past. Vaak kan een studiebegeleider ook antwoord geven op veel van je vragen.

4. Maak alsnog je jaar af

Het klinkt als een hele bittere pil, zeker bij een verkeerde studiekeuze, maar het is zeker een optie. Als je in je eerste jaar van je hbo-opleiding erachter komt dat deze studie niks voor jou is, kan je ervoor kiezen alsnog je jaar af te maken en je propedeuse te halen. Je kan bijvoorbeeld met je propedeuse doorstromen naar de universiteit. Hier kan je kiezen voor een studie die bijvoorbeeld wel bij je past. Is de universiteit niks voor jou? Dan heb je in ieder geval je propedeuse op zak waarmee je laat zien te beschikken over hbo denkniveau.

5. Voorkom een verkeerde studiekeuze

Maar hoe voorkom je nou dat je een verkeerde studiekeuze maakt? Het belangrijkste is op tijd beginnen met het oriënteren naar een juiste studie. Het liefst zelfs een jaar van tevoren. Door voldoende tijd te nemen voorkom je keuzestress waardoor je dus niet hals over kop een keuze hoeft te maken. Daarnaast is het echt een aanrader om mee te lopen bij een studie, of om te gaan proefstuderen. Met deze twee opties krijg je een goed beeld van de opleiding en kan je erachter komen of deze opleiding iets voor jou is of niet.

21 juni, 2022
Lees meer over

21 juni, 2022
Lees meer over

21 juni, 2022
Lees meer over