De beste studiekeuze maken

Wij geven je vijf tips om dat te kunnen doen.

15 maart, 2022

Als je van de middelbare school afkomt, is studeren vaak een grote stap. Een opleiding vinden die écht bij je past, kan dan best moeilijk zijn. Maar ook als je al een studie volgt, kan je erachter komen dat die studie het toch niet helemaal is. Daarom geven wij je de beste studiekeuzetips om zo een studie te vinden die echt bij je past. 

 

1. Breng interesses in kaart

Om te beginnen moet je eerst een goed beeld te krijgen van al jouw mogelijkheden. Daarom is het belangrijk om eerst op te schrijven waar jouw interesses, wensen, vaardigheden en kwaliteiten liggen. Als je dit in kaart brengt, kun je echt iets gaan studeren wat bij je past.  Je kunt hierbij denken aan vragen zoals: 

  • Waar ben ik goed in? 
  • Waar word ik blij van? 
  • Wat vind ik leuk om te doen? 
  • Waar haal ik mijn uitdaging uit? 
  • Welke kwaliteiten bezit ik? 
2. Wat zijn mijn opties?

Naast je interesses en kwaliteiten in kaart brengen, is het ook belangrijk om meteen te kijken naar mogelijke opties. Dit wordt al een stuk makkelijker, aangezien je bijvoorbeeld je interesses al hebt afgebakend. Hierdoor kun je nu gericht gaan zoeken op studies die voor jou mogelijk zijn. Nu moet je nog voor antwoord geven op de volgende vragen: 

  • Wat kan ik doen met mijn profiel? 
  • Welke hogescholen en universiteiten overweeg ik? 
  • Welke vervolgopleidingen/vervolgstudies sluiten aan op mijn interesses, wensen et cetera? 
3. Doe een studiekeuzetest

Als je het moeilijk vindt om je interesses en wensen, maar ook je opties op een rijtje te zetten, kan je ervoor kiezen om een studiekeuzetest te doen. Een studiekeuzetest kan je helpen met deze zaken in kaart te krijgen. Het kan je ook een beeld geven over hoever je al bent in jouw studiekeuzeproces. Met de resultaten die je uit de studiekeuzetest krijgt, heb je meteen inzicht in je huidige situatie. Zo  ontdek je wat de volgende stappen kunnen zijn in jouw keuze.  

4. Bezoek opendagen

Tijdens een opendag kun je een goed beeld krijgen van een vervolgstudie. Veel opleidingen worden op meerdere hogescholen en universiteiten aangeboden. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar waar je wilt studeren. Past de school bij wat jij zoekt tijdens je studie? Als je bijvoorbeeld niet lang wilt reizen, kun je beter iets in de buurt zoeken. Maar ook kun je kijken naar studie- en/of studentenverenigingen. Zo kom je erachter welke universiteit of hogeschool het beste aansluit op wat jij zoekt.  

5. Ga proefstuderen

Tijdens een proefstudeerdag ga je een dag meelopen met een studie. Je volgt vaak colleges en maakt een opdracht. Een dag studeren geeft je een goed beeld van de opleiding die je overweegt. Je komt erachter of de vakken bij je passen, maar ook of je interesses liggen bij de studie. Vaak heb je de mogelijkheid om aan huidige studenten vragen te stellen. Hierdoor kun jij vragen wat zij van de opleiding/school vinden. Dit geeft je een goed beeld geven van de studie en de hogeschool of universiteit.  

Wat is de volgende stap in jouw carrière?

Aethon geeft jou tips waarmee je kan bepalen of jij toe bent aan de volgende stap.

15 maart, 2022
Lees meer over Wat is de volgende stap in jouw carrière?

Hoe maak ik een goede indruk met kleding op de werkvloer?

Vier kledingtips voor je eerste werkdag.

15 maart, 2022
Lees meer over Hoe maak ik een goede indruk met kleding op de werkvloer?