Yes! Je bent eindelijk afgestudeerd!

Deze 4 opties liggen op tafel.

31 maart, 2022

Eindelijk ben je afgestudeerd. Maar wat ga je nu doen? Na je studie heb je verschillende opties zoals doorstuderen, een tussenjaar nemen en beginnen met werken. Maar welke moet je kiezen? Wij vertellen je meer over wat jouw mogelijkheden zijn na je studie.  

 

1. Vervolgstudie kiezen

Als je afgestudeerd bent, kun je ervoor kiezen om een vervolgstudie te kiezen. Welke opleiding je kunt volgen, is afhankelijk van je opleidingsniveau. Als je klaar bent met het mbo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een hbo studie te gaan volgen. Wanneer je klaar bent met je hbo of wo bachelor kun je juist een master gaan volgen. Wat is een master? Tijdens een master verbreed je de kennis die je in je bacheloropleiding hebt opgedaan. Een vervolgstudie kiezen kan erg moeilijk zijn, maar wij hebben alvast een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. 

2. Een tussenjaar nemen 

Na al die jaren met je neus in de boeken te hebben gezeten, kan het goed zijn dat je toe bent aan een vakantie. Daarom komt het veel voor dat studenten een tussenjaar nemen nadat ze zijn afgestudeerd. Even een break! Sommige studenten kiezen er dan voor om te reizen, waar andere studenten ervoor kiezen om in dit tussenjaar parttime of fulltime te gaan werken. Vaak nemen ze dan de tijd om zich te oriënteren op een vervolgstudie.  

3. Beginnen met werken

Na al die jaren hard studeren, kun je ervoor kiezen om te gaan werken. Beginnen met werken, betekent de start van jouw carrière. Maar om te kunnen werken, moet je eerst een baan vinden. Hoe vind je de baan? Er zijn een aantal dingen die je hiervoor kunt doen zoals: 

  • Je eigen netwerk benaderen op LinkedIn. Waarschijnlijk heb jij tijdens je studie stagegelopen en/of door kennissen een netwerk opgebouwd. Via jouw eigen netwerk kun je opzoek gaan naar een baan. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld LinkedIn gebruiken.  
  • Solliciteren via vacaturesites. Ook kun je solliciteren via verschillende vacaturesites. Hierop kun je goed filteren naar relevante banen voor jouw. Een ideale plek dus om opzoek te gaan naar een baan.  
  • Baan als young professional. Als young professional beginnen bij Samen Professionals. Je werkt als young professional bij ons detacheringsbureau. Hier bepaal je zelf waar je wilt werken. Je doet in hoog tempo werkervaring op en je krijgt toegang tot een breed netwerk.

4. Traineeship

Wanneer je bent afgestudeerd kun je ervoor kiezen om een traineeship te doen. Wat is een traineeship? Het is vaak een werk- en leertraject dat tussen de één en drie jaar in beslag neemt. Een traineeship geeft directe doorgroeimogelijkheden binnen een organisatie. Aan het einde van een traineeship stroom je door naar jouw afdeling. De trainee volgt hier een speciaal ingericht traineeship, wat in principe als een soort startersfunctie kan worden gezien. 

Impact maken met je (bij)baan in de zorg

Aethon vertelt hoe jij impact kan maken met je (bij)baan in de zorg.

31 maart, 2022
Lees meer over Impact maken met je (bij)baan in de zorg

4 handige tips tegen werkstress

4 tips om werkstress aan te pakken en te genieten van je vrije tijd

31 maart, 2022
Lees meer over 4 handige tips tegen werkstress