7 tips voor je eerste werkdag in een verzorgingshuis

9 juni, 2020

Starten met een nieuwe (bij)baan is een spannend moment in je carrière. Tijdens het solliciteren heb je je nieuwe werkgever al leren kennen. Nu is het tijd voor je eerste werkdag als zorgmedewerker. Naast nieuwe collega’s ga je ook kennismaken met de bewoners van het verzorgingshuis. Aethon geeft je zeven tips om je eerste werkdag zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

1. Leg je kleding klaar

In een verzorgingshuis wordt voor de bewoners een huiselijke sfeer gecreëerd. Een uniform past daar vaak niet zo goed bij. Leg de avond van te voren je (werk)kleding alvast klaar. Kies kleding die verzorgd, representatief en comfortabel is. Dus liever geen jogging- of trainingspakken. Ook sieraden en nagellak zijn niet toegestaan. Heb je lang haar? Draag dat dan in een knot of staart. Zorg er ook voor dat je je ID-badge, rooster, bekwaamheidsboekje en andere benodigdheden voor je werkdag bij de hand hebt.

2. Neem de informatie door

Check, check, dubbelcheck. Belangrijk is om de informatie die je van de talentmanager hebt ontvangen goed door te nemen. Belangrijke details als locatie, contactpersoon en start- en eindtijd staan hierin. Zo bereid je je goed voor en weet je wat er tijdens je eerste werkdag van je wordt verwacht.

3. Wees 15 minuten te vroeg

Als je op de locatie bent aangekomen, meld je je bij de receptie. Daar word je doorverwezen naar de afdeling waar je gaat werken. In een verzorgingshuis wonen mensen in vaste woongroepen en werk je op een bepaalde verdieping of afdeling. Zoek vooraf uit waar je wordt verwacht. Als je iets eerder aankomt, heb je de kans om de planning met je leidinggevende door te nemen. Ook is er tijd om rondgeleid te worden en je nieuwe team te ontmoeten.

4. Stel jezelf voor

Tijdens de rondleiding op de afdeling ontmoet je je nieuwe collega’s. Niemand verwacht dat je na één keer de namen uit je hoofd kent. Bij intramurale zorg zijn er vaak andere verpleegkundigen of verzorgenden op de afdeling of in het verzorgingshuis aanwezig. Zorg ervoor dat je de namen van deze collega’s in ieder geval onthoudt. Zij zijn je aanspreekpunt als je iets niet weet. Naast je collega’s zijn er ook bewoners die graag willen weten wie je bent. Stel je tijdens de zorg kort voor en leg uit wat je gaat doen. Bewoners met bijvoorbeeld dementie kunnen in de war zijn. Daarom is het extra belangrijk om duidelijk te zijn wat ze van je kunnen verwachten.

5. Luister en vraag

Tijdens de (Aethon) training ben je al zo goed mogelijk op weg geholpen. Ook ben je wegwijs gemaakt met de regels en systemen waarmee je gaat werken. Zo weet je wat de belangrijkste handelingen zijn die je moet uitvoeren. Op locatie is het belangrijk dat je goed luistert naar wat jouw begeleider je vertelt. Je gaat veel leren over het verzorgingshuis en je nieuwe rol tijdens je eerste dag. Stel vragen wanneer er ruimte voor is. Vergeet dus niet om notities over de belangrijkste zaken en details te maken. Nog een kleine tip: zet je telefoon uit! Niets is storender dan gebeld worden als je uitleg krijgt of met een zorgvrager bezig bent.

Tip: Weet je niet wat je moet vragen als je alleen bent met een zorgvrager? Bekijk dan de tips voor smalltalk van Aethon. Zo heb je altijd gesprekstof.

6. Start met werken

Leer je werkplek kennen en raak gewend aan de werkroutine en tools die je gaat gebruiken. Begin aan de taken die je zijn toegewezen of zoek uit wat je collega’s doen. Wees proactief en bied hulp aan als je tijd over hebt. Dat hoeft niets groots te zijn, maar laat zien dat je graag wilt helpen. Zorg ervoor dat je bekwaamheidsboekje wordt afgetekend. Zijn er onduidelijkheden? Maak een lijstje met vragen zodat je die op een later moment kan bespreken met je begeleider. Meteen een mooi moment om feedback te vragen over je eerste werkdag!

7. Vergeet de basis niet

Je nieuwe collega’s in de zorg hebben het vaak erg druk. Met bergen papierwerk en natuurlijk de zorgvragers. Hierdoor kunnen de kleine dingen minder aandacht krijgen. Heel fijn dus, als je het drukke personeel een beetje kunt ontlasten. Assisteer bewoners bij hun dagelijkse zorg, voer een gesprekje én zorg dat ze zich gerespecteerd en waardig voelen. Dat wordt het meest gewaardeerd door het personeel, de bewoners en hun familie.

 

Gerelateerde artikelen
6 TIPS VOOR EEN GOEDE START IN DE THUISZORG KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER WERKEN IN DE ZORG

Aethon verbindt gedreven talenten aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang, bij de overheid en bij woningcorporaties.

6 tips voor een online sollicitatiegesprek

Benieuwd waar je op moet letten tijdens een online sollicitatiegesprek? Lees onze 6 tips.

9 juni, 2020
Lees meer over 6 tips voor een online sollicitatiegesprek

Jouw zorgcarrière in een stroomversnelling

Je zorgcarrière een boost geven? Werk tijdens je studie of volg een traineeship!

9 juni, 2020
Lees meer over Jouw zorgcarrière in een stroomversnelling

Evelien - Medewerker BSO

"Geen enkele dag is hetzelfde.''

Lees meer over Evelien - Medewerker BSO