6 tips voor een goede start in de thuiszorg

10 juni, 2020

Ga je naast je studie voor het eerst aan de slag in de thuiszorg? Dan is het handig als je wat achtergrondinformatie hebt voordat je begint. Wat doe je precies in de thuiszorg? En hoe bereid je je voor op je eerste werkdag? Aethon verzamelde zes tips die je start in de thuiszorg een stuk makkelijker maken.

 

1. Maak kennis met de cliënt

Voordat je zelf aan de slag gaat in de thuiszorg, heb je eerst je zorgcertificaat behaald via Aethon. Daarna is het tijd voor je inwerktraject. Samen met een nieuwe collega of een Aethon-trainer ga je bij een aantal cliënten op bezoek, waarbij je meteen de kneepjes van het vak leert. Stel je netjes voor aan je collega en zorg voor een goede introductie aan de cliënt. Let goed op en stel vooral vragen als iets onduidelijk is. Zo leer je het meest en kun je snel zelfstandig aan de slag als zorgmedewerker.

2. Check je route

Thuiszorg valt onder extramurale zorg. Als je in de extramurale zorg aan het werk gaat via Aethon, betekent dit dat je bij cliënten thuis de zorg verleent die ze nodig hebben. Je werkt voor een overkoepelende zorginstelling die de adressen verdeelt onder jou en je zorgcollega’s. Binnen jouw wijk heb je een route met een aantal adressen. Die ontvang je per e-mail of vind je in de app van de zorginstelling waarvoor je aan het werk gaat. Check dit van tevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Regel je vervoersmiddel

Een aantal zorginstellingen werkt met een centraal vertrekpunt, die vermeld staat in de ontvangen informatie. Maar het kan ook zijn dat je de route vanaf je eigen startpunt volgt. Je bezoekt je cliënten met de fiets, scooter of auto. Heb je een lekke band of even geen vervoersmiddel ter beschikking? Sommige zorginstellingen hebben ook fietsen te leen. Check dat voordat je dienst begint. Te laat komen is natuurlijk niet professioneel.

4. Draag herkenbare werkkleding

In tegenstelling tot in een verzorgingshuis draag je in de thuiszorg meestal werkkleding met het logo van de zorginstelling. Dat is handig zodat je herkenbaar bent als je aanbelt bij je cliënten. Sommige cliënten zijn wantrouwig en doen niet zomaar de deur open. Dit voorkom je als je werkkleding draagt en van tevoren weet hoe je met dit soort situaties moet omgaan.

5. Verdiep je in je cliënten

In de thuiszorg verleen je dus zorg bij cliënten thuis. Het is dus belangrijk dat je netjes en respectvol met hun leefomgeving omgaat. Verdiep je van tevoren in je cliënten. Welke zorg is er nodig? En zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden? Bij sommige zorginstellingen vind je informatie over je cliënten in een app. Van andere verpleeginstellingen krijg je de informatie per e-mail. Neem alles van tevoren goed door, zodat je weet welke handelingen je moet verrichten. Help je alleen met wassen en aankleden of kom je ook voor het klaarleggen van medicatie en het aantrekken van steunkousen?
Vergeet je ook niet netjes voor te stellen als je voor het eerst bij een cliënt bent. Ook is het belangrijk om de situatie van je cliënt goed in te schatten. Signaleer je iets waar je je niet prettig bij voelt? Geef dit dan aan bij de leidinggevende van de zorginstelling of je talentmanager.

Tip: Benieuwd welke vragen je het beste kunt stellen als je voor het eerst bij een cliënt op bezoek bent? Bekijk dan de tips van Aethon.

6. Wees proactief en zelfstandig

Werken in de thuiszorg is écht anders dan in een verzorgingstehuis. Je komt veel verschillende situaties tegen en moet daar snel op reageren. Fijn dus als je stevig in je schoenen staat. Zelfstandigheid en proactiviteit in deze functie is heel belangrijk. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je twijfels hebt of even niet weet wat te doen. Geen probleem! Er staat altijd een coördinerend wijkverpleegkundige of VIG’er (telefonisch) stand-by die je kan helpen. Houd er wel rekening mee dat het in de zorg altijd druk is en je aanspreekpunt niet direct bij je op de stoep staat.

 

Gerelateerde artikelen
BEN VERTELD JE ALLES OVER WERKEN IN DE ZORG KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER WERKEN IN DE ZORG

Aethon verbindt gedreven talenten aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang, bij de overheid en bij woningcorporaties.

Aethon en Samen Professionals bundelen krachten

Met beschikking over een landelijk netwerk van studenten, starters en ervaren professionals krijgen opdrachtgevers nog beter toegang tot hoogopgeleid personeel.

10 juni, 2020
Lees meer over Aethon en Samen Professionals bundelen krachten

Zo bereid je je voor op een online sollicitatiegesprek!

8 tips om via een videosollicitatie die leuke baan binnen te slepen.

10 juni, 2020
Lees meer over Zo bereid je je voor op een online sollicitatiegesprek!

Marloes - KCC Medewerker

"Mijn werk doet er toe en dat is een fijn gevoel."

Lees meer over Marloes - KCC Medewerker