Last van belangst?

Zo oefen je een sollicitatiegesprek

7 juli, 2020

Krijg je klamme handjes als je de recruiter moet bellen voor die leuke vacature? Dan heb je misschien last van belangst. Je bent zeker niet de enige. Tijdens onderzoek van Motivaction geeft 38% van de jongeren (18-30 jaar) aan dat ze niet staan te springen om te bellen. Liever sturen ze een berichtje via WhatsApp. Maar soms ontkom je er gewoon niet aan. Aethon geeft tips zodat je makkelijker dat telefoongesprek voert waar je zo zenuwachtig voor bent.

 

Belangst komt dus regelmatig voor en is niks om je voor te schamen. Maar wat is belangst eigenlijk? Kort gezegd vinden mensen met belangst sociale interacties vaak eng. Doordat je niet precies weet wat je kunt verwachten en snel moet reageren op degene aan de andere kant van de lijn, klap je dicht. Vervelend en lastig, maar gelukkig wel te voorkomen. Bekijk hieronder wat je kunt doen om van je belangst af te komen.

Bereid het gesprek goed voor

Of je nu als student solliciteert voor die leuke (bij)baan en zenuwachtig bent voor je online sollicitatiegesprek óf het zweet je al uitbreekt als je iemand moet bellen voor iets kleins; telefoonangst bestaat in verschillende vormen. Vaak ben je bang voor de reactie van de ander of wat er misgaat als je niet meteen het antwoord op de vraag hebt. Een goede tip is om het gesprek voor te bereiden. Wat wil je bereiken en welke informatie heb je nodig? Bedenk van tevoren je introductie en de vragen die je wilt stellen. Dat gebruik je als leidraad tijdens het telefoongesprek. Zo heb je ook mooi wat vragen achter de hand als het gesprek even stilvalt én zorg je dat je je doel bereikt.

Bedenk welke vragen je zelf kunt verwachten

Waar veel mensen met belangst last van hebben, is dat ze van tevoren niet weten welke vragen er aan hen worden gesteld. Dat maakt het lastig om meteen een goed antwoord te geven. Als je het gesprek voorbereidt, bedenk dan ook welke vragen er aan jou gesteld kunnen worden. Zeker bij een online sollicitatiegesprek is dat handig. Zo kun je alvast nadenken over je antwoorden en maak je een goede indruk op de recruiter.

Oefen je telefoongesprek

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar oefen je telefoongesprek of online sollicitatiegesprek van tevoren. Dat kan natuurlijk in de spiegel, maar nog beter met een goede vriend(in). Zo kun je namelijk meteen oefenen hoe je reageert op een onverwachte vraag of reactie. Vergeet niet om daarna feedback te vragen aan je gesprekspartner, daar leer je heel veel van!

Tip! Neem het gesprek op. Zodat je het later nog eens kan terugluisteren en kijken wat er beter kan.

Doe het gewoon

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, is het tijd om in het diepe te springen. Bel je contactpersoon en houd je lijstje met vragen erbij. Krijg je een wedervraag en weet je het antwoord niet meteen? Geef gewoon eerlijk aan dat je het niet weet en er later op terugkomt. De beste manier om ergens goed in te worden, is door het heel veel te doen. Dat werkt hetzelfde als je van je belangst af wil komen. Hoe vaker je belt in plaats van een appje te sturen, hoe makkelijker het wordt. In het begin is het even wennen, maar je zult merken dat het uiteindelijk allemaal best meevalt. Succes!

Gerelateerde artikelen
6 TIPS VOOR EEN ONLINE SOLLICITATIEGESPREK

Aethon verbindt gedreven talenten aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang, bij de overheid en bij woningcorporaties.

De leukste (bij)banen voor studenten

Op zoek naar een leuke (bij)baan tijdens je studie? Kijk niet verder.

7 juli, 2020
Lees meer over De leukste (bij)banen voor studenten

Oplichters actief op Indeed onder de naam Aethon

Via Whatsapp hebben oplichters privacy gevoelige gegevens proberen te achterhalen. Lees hier wat je nu het beste kan doen.

7 juli, 2020
Lees meer over Oplichters actief op Indeed onder de naam Aethon

Evelien - Medewerker BSO

"Geen enkele dag is hetzelfde.''

Lees meer over Evelien - Medewerker BSO