6 tips voor een online sollicitatiegesprek

22 april, 2020

Je ontkomt er nu echt niet meer aan: een online sollicitatiegesprek. Een paar weken geleden konden we ons bijna niet voorstellen dat dit het nieuwe normaal zou worden. En nu? Je hebt je wifi-signaal gecheckt, een nette outfit aangetrokken en het online videogesprek geoefend met een huisgenoot. Je zit er helemaal klaar voor. Maar waar moet je nu precies op letten tijdens zo’n online gesprek? Aethon geeft je zes tips zodat je die (bij)baan binnensleept. Ook op afstand!

 

1. Zorg voor een goede houding

In je natuurlijke omgeving heb je sneller de neiging om onderuitgezakt te zitten. Let dus op je houding: zit rechtop en wees actief. Check dit tijdens het gesprek door zo nu en dan naar jezelf te kijken. Zo kom je gemotiveerd en geïnteresseerd over. En dat is natuurlijk precies de indruk die je wil achterlaten.

2. Kijk in de camera

Als je videobelt, ben je geneigd om naar je scherm te kijken. Logisch, want daar zit de persoon met wie je het gesprek voert. Maar je webcam zit vaak nét daarboven. Dat zorgt ervoor dat het lijkt alsof je de hele tijd naar beneden kijkt. Probeer dus af en toe ook een blik in de camera te werpen. Vind je dit lastig? Oefen een online gesprek dan van te voren met één van je vrienden of familieleden.

3. Wees enthousiast

Tijdens een fysiek sollicitatiegesprek is dit al belangrijk, maar tijdens een online videogesprek helemaal. Wees enthousiast en laat je persoonlijkheid zien! In je verbale communicatie maar ook non-verbaal. Handgebaren zijn bijvoorbeeld een goede non-verbale manier om je verhaal extra krachtig te maken. Laat tijdens het gesprek dus duidelijk merken dat je positief bent over de functie en het bedrijf.

4. Stel vragen

Je gesprekspartner zal je veel vragen stellen. Natuurlijk wil je zelf ook een goed beeld krijgen van de functie, het kantoor en je nieuwe collega’s. Bij een fysiek gesprek krijg je veel sneller een indruk van het kantoor en de sfeer. Dat is bij een online sollicitatiegesprek lastiger. Daarom is het éxtra belangrijk om vragen te stellen. Tip: volg geen lange lijst met vragen. Houd het spontaan en creëer ruimte voor een dialoog.

5. Noteer je aantekeningen

Typen maakt veel geluid en kan daardoor als irritant beschouwd worden door je gesprekspartner. Zorg ervoor dat je pen en papier in de buurt hebt en schrijf je aantekeningen op.

6. Sluit netjes af

Op veel punten is een online sollicitatiegesprek hetzelfde als een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Ook dit gesprek sluit je netjes af. Informeer naar de vervolgstappen, bedank voor het gesprek en zeg gedag. Normaal gesproken schud je de hand van je gesprekspartner. Dat is online natuurlijk niet mogelijk. Zwaaien is iets te informeel, dus laat dat achterwege. Tenzij je gesprekspartner het gesprek zwaaiend afsluit. Dan kun je je eventueel aanpassen. En als laatste; check, voordat je verslag doet aan je huisgenoot goed of je de verbinding hebt verbroken.

Gerelateerde artikelen
6x SOLLICITATIETIPS VAN RECRUITERS

Aethon verbindt gedreven talenten aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang, bij de overheid en bij woningcorporaties.

Aethon geeft stichtingen een steuntje in de rug.

Aethon heeft met de opbrengsten die opgehaald zijn tijdens de feestdagen een bedrag gedoneerd aan Stichting Haags Dierencentrum en Stichting Kop op tegen kanker.

22 april, 2020
Lees meer over Aethon geeft stichtingen een steuntje in de rug.

Voor de zevende keer op rij is Aethon een FD Gazelle

“We zijn enorm trots op deze bekroning van onze blijvende groei. Een uitzonderlijke zegereeks van zeven maakt dit voor ons een bijzonder moment.”

22 april, 2020
Lees meer over Voor de zevende keer op rij is Aethon een FD Gazelle

Shanice - Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

"Het is de ervaring dubbel en dwars waard."

Lees meer over Shanice - Pedagogisch Medewerker Kinderopvang