7 goudentips voor een leuke (afstudeer)stage

Hoe vind je een leuke stageplek?

29 augustus, 2022

Een stage anno 2022 is al lang niet meer de hele dag de printer bemannen en koffie halen. Daarom is het zo belangrijk dat je een stage vindt die bij jou én bij je studie past. Maar hoe pak je dat aan? In deze blog lees je zeven gouden tips voor het vinden van jouw leukste stageplek. 

 

TIP 1: DENK NA WAT VOOR STAGE JE WILT LOPEN 

Meewerkstages, afstudeerstages, onderzoekstages, snuffelstages; overal is wel een stage voor te vinden. Bedenk daarom goed met welke reden jij stage wilt lopen. Ga jij afstuderen? Kies dan niet voor een meeloopstage. In dat geval ben je een groot deel van je tijd kwijt aan meewerken en blijft er weinig tijd over voor je afstudeeronderzoek. Staar je dus niet blind op die ene vacature van jouw droombedrijf, maar kijk ook of een stage daadwerkelijk past bij wat je opleiding van je verwacht én wat jij graag wilt leren 

 

TIP 2: BEGIN OP TIJD MET ZOEKEN 

Veel stages starten vaak in september of in februari. Begin dus niet in januari pas met zoeken, want dan is de kans groot dat de leuke stageplekken al voor je neus zijn weggekaapt. Bedrijven zetten hun stages vaak ruim op tijd online, dus onze tip is dan ook om op tijd te beginnen met het zoeken. Zo heb jij de leukste plekken voor het uitkiezen. 

 

TIP 3: DO’S VAN JE MOTIVATIEBRIEF  

Ook bij het vinden van een stage is het belangrijk dat je de tijd neemt voor het opstellen van een motivatiebrief. Bouw je brief zo op dat je een aantal onderdelen makkelijk kunt veranderen. Zo kun je je brief met minimale aanpassingen naar meerdere bedrijven sturen. Kijk daarnaast iets verder dan alleen de vacaturepagina. Wat zijn de normen en waarden van het bedrijf waar je solliciteert? Waar staan ze voor? Wat vinden ze belangrijk? Zo kom je erachter of jij ook bij het bedrijf past.  

Een goede motivatiebrief bestaat vaak uit drie delen. Beschrijf eerst waarom je de sector interessant vindt, gevolgd door je interesse in het bedrijf en sluit af met waarom jij geschikt bent voor de stage. Of doe origineel en maak een kort introductiefilmpje waarin je jezelf voorstelt en vertelt waarom ze jou moeten hebben!  

 

TIP 4: DO’S VAN JE CV 

Zorg er naast je motivatiebrief (of filmpje) ook voor dat je CV up-to-date is. Een goed CV is niet langer dan één A4 lang. Zorg er daarnaast voor dat je (werk)ervaring, opleiding(en) en sterke kanten in één oogopslag duidelijk zijn. Recruiters kijken vaak eerst naar het CV voordat ze een motivatiebrief lezen. 

 

TIP 5: ZET JE (SOCIAL MEDIA) NETWERK IN! 

Je eerst ingeving is waarschijnlijk om een stage te googelen of bij je opleiding na te gaan of zij samenwerkingsverbanden hebben met bedrijven. Maar vergeet vooral niet je eigen netwerk in te zetten. Laat iedereen weten dat jij op zoek bent naar een specifieke stage. Deel jouw (stage)wensen via je socialmediakanalen en maak een LinkedIn-account aan (als je die nog niet hebt). Zo is de kans groter dat iemand jou kan introduceren. En ‘warm’ binnenkomen heeft altijd een streepje voor! 

 

TIP 6: CHECK JE STAGEVERGOEDING 

Ok eerlijk? Van stagelopen word je niet rijk. Je bent er immers om te leren. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niet gecompenseerd mag worden. Afhankelijk van je opleidingsniveau en aantal uren dat je werkt mag je – op fulltime basis – een vergoeding rond de €200 (MBO), €450 (HBO) of meer (WO) verwachten. Onderhandelen is vaak niet mogelijk, maar het loont om te vragen of je een tegemoetkoming kan krijgen in bijvoorbeeld reiskosten of een thuiswerkvergoeding.  

 

TIP 7: VOLG JE HART 

De laatste tip die we voor je hebben is: volg je hart. Wat zegt je gevoel? Wil je ergens stagelopen omdat je denkt dat een bedrijf tof staat op je CV of omdat je goed bij een organisatie past en dingen kunt doen waar je gelukkig van wordt? Een goede klik met je stagebegeleider is ook belangrijk. Dit kan je stagetijd maken of breken. Luister dus naar je gevoel, want het is zonde om er halverwege je stage achter te komen dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. 

 

Met deze zes tips moet het lukken om een gave stageplek te vinden! Heb je een stagevacature gevonden? Bekijk dan hier wat recruiters zeggen over sollicitatie do’s en dont’s. Zo maak jij een goede (eerste) indruk!  

 

Aethon is werkgever van talent. Met honderden (bij)banen in de zorg, kinderopvang, (semi)overheid en woningcorporaties is er altijd een uitdagende baan die past bij jouw studie. Aethon. Begin nu. 

 

5 praktische bespaartips voor studenten

Tips nodig om geld te besparen? Aethon helpt je op weg.

29 augustus, 2022
Lees meer over 5 praktische bespaartips voor studenten

Wat is een prikaccident?

Wat is een prikaccident en wat kun je doen om besmetting te voorkomen? Lees het hier.

29 augustus, 2022
Lees meer over Wat is een prikaccident?