Verzorgende niveau 3

Als verzorgende in de zorg zit het helpen van mensen in je bloed. Je helpt bewoners en cliënten die hulpbehoevend zijn en (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben bij de basiszorg en het innemen van medicatie. Als zorgverlener ga je aan de slag in een verpleeg- of verzorgingshuis, de gehandicaptenzorg of in de thuiszorg.

Bekijk banen in de zorg

Wat ga je doen als verzorgende op niveau 3?

 • Hulp bieden bij wassen, aankleden, eten en drinken
 • Aantrekken van steunkousen
 • Uitdelen medicatie
 • Meten vitale functies
 • Injecteren
 • Wondbehandeling

Eigenschappen die elke verzorgende heeft:

 • Verantwoordelijkheidsgevoel
 • Sociale vaardigheden
 • Inlevingsvermogen
 • Je bent flexibel
 • Probleemoplossend vermogen
 • Respectvol
 • Sterke communicatieve vaardigheden

Welke opleiding heb je nodig? 

Voor deze functie is het belangrijk dat je een zorg gerelateerde opleiding volgt of hebt afgerond. Daarnaast heb je al enige ervaring met ADL-handelingen door bijvoorbeeld een zorgstage, eerdere bijbaan of vrijwilligerswerk. Als aanvulling krijg je vanuit Aethon de training Basis zorg & verpleegtechnische vaardigheden. De training bestaat uit; ADL- zorg, transfer technieken en het aanreiken, toedienen en rapporteren van medicatie en verschillende verpleegtechnische vaardigheden. Je ontvangt jouw Aethon zorgcertificaat als je slaagt voor het theorie- en praktijkexamen. Het Aethon zorgcertificaat en de inwerkdiensten maken jou bevoegd en bekwaam om – na je inwerkdiensten – zelfstandig aan de slag te gaan in de ouderenzorg of gehandicaptenzorg.

Waar ga je werken? 

Je komt te werken in een verpleeg- of verzorgingshuis (intramuraal), in de thuiszorg (extramuraal) of gehandicaptenzorg.

Hoe ziet je dag eruit als zorgverlener? 

Dagen in de zorg zijn heel divers. Je kunt kiezen voor ochtend- of avonddiensten. Afhankelijk van je schoolrooster. Nadat je aangemeld bent op locatie krijg je je planning en/of route uitgestippeld met de cliënten die je mag helpen. Vaak ben je tussen de 20 minuten en een uur bij een cliënt. In de intramurale zorg ben je werkzaam op één locatie, in de extramurale zorg ga je bij de bewoners thuis langs. Dit doe je doormiddel van vervoer, zoals een fiets of scooter.

Welke uitdagingen heeft een zorgverlener? 

Je werkt voornamelijk met ouderen of gehandicapten die hulpbehoevend zijn. Dit maakt het werk divers, maar ook uitdagend. Sommige ouderen zijn eenzaam en maken graag een praatje terwijl jouw planning dit misschien niet toelaat. Hoe ga je hier dan mee om? Hoe zorg je ervoor dat de bewoner zich niet gepasseerd voelt, maar jij wel je planning red? Daarnaast is het een baan waar je alert dient te zijn en je je gevoel en zintuigen moet gebruiken. Terwijl je helpt met het aantrekken van steunkousen kun je andere dingen in de omgeving signaleren die iets over de situatie van een bewoner zeggen.

Wat zijn jouw doorgroeimogelijkheden? 

Afhankelijk van je opleiding en inzet, zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. We kijken per medewerker naar wensen en doelen. Zo kan een medische student bijvoorbeeld starten als verzorgende en na de studie volledig als verzorgende aan de slag gaan. Studeer je HBO-V en wil je blijven doorleren? Dan is een traineeship Verpleegkunde misschien wat voor jou. Genoeg opties!