Shanice - Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Een (bij)baan op het kinderdagverblijf? Shanice vertelt je er alles over! Ze is 24 jaar, studeert Social Work en wil in de toekomst graag jongerenwerker worden. Een (bij)baan met kinderen is voor haar dus ideaal. Benieuwd naar haar ervaringen als pedagogisch medewerker in de kinderopvang (kdv)? Lees dan snel verder.
Wat vond je van het sollicitatiegesprek?

Het gesprek vond plaats op het hoofdkantoor van Aethon. Ik werd heel vriendelijk ontvangen door de recruiter. Ik was best nerveus, maar dit bleek niet nodig te zijn. Het was een fijn gesprek en ik voelde me daarna erg op mijn gemak.

Had je hiervoor al bedacht om op een kinderdagverblijf te werken?

Ja, voordat ik Aethon via een vriend leerde kennen, wilde ik al een (bij)baan bij een kinderdagopvang. Ik studeer namelijk Social Work. Met deze hbo studie kan ik straks in de hulp- of dienstverlenende sector werken. Het leek me een goede match om een (bij)baan te hebben die aansluit bij mijn opleiding. Het feit dat Aethon (bij)banen aanbiedt in de dienstverlenende sector kwam me dus goed uit.

En bevalt het?

Ja, heel erg! Ik vind het leuk om te werken met de kinderen en collega’s. Ik werk op één locatie, wat ook mijn voorkeur heeft. Hiervoor werkte ik bij meerdere kinderdagverblijflocaties. Je leert op die manier veel mensen kennen, verschillende werkwijzen en je krijgt in een korte tijd een hoop informatie binnen. Maar nu vind ik het relaxt om een vaste plek te hebben. Je bouwt zo een sterkere band op met je collega’s, de kinderen en hun ouders.

Hoe ziet een dag op het kinderdagverblijf eruit?

Mijn dag start om 07:45 uur. De eerste kinderen zijn dan al ontvangen door mijn collega. Ik werk meestal tot alle kinderen zijn opgehaald. Dat is vaak rond 19:00 uur. Gedurende de dag help ik onder andere met het klaarzetten van de maaltijden en snacks, voeden, verschonen, naar bed brengen en eruit halen. Daarnaast zorgen we ook voor vermaak. Dit gebeurt op vaste tijdstippen. Op het kinderdagverblijf heb je te maken met kindjes van tien weken tot en met drie jaar oud. Structuur is dan heel belangrijk.

“Het is een supermooie baan, die investering vergt. Maar uiteindelijk is de ervaring het dubbel en dwars waard.”

Shanice, Pedagogisch Medewerker bij Aethon

Hoe snel was je ingewerkt?

Ik begon met één dag in de week te werken. En het duurde ongeveer drie weken voordat ik was ingewerkt. Omdat ik nieuw was, werd er veel rekening met me gehouden. De kinderdagopvangmedewerkers gaven me een uitgebreide rondleiding en vragen werden goed beantwoord. In mijn inwerkperiode kreeg ik de ruimte om te leren. Het is namelijk een baan waar je vrij veel op gevoel doet. Natuurlijk kan ik de lesstof die ik tijdens mijn opleiding heb gekregen toepassen. Maar je werkt met kinderen, en die doen niet altijd alles volgens het boekje.

Soms werk je met tien kinderen op een drukke dag. Op een rustige dag zijn het er vier à vijf. Stel; er begint een baby te huilen, dan bestaat de kans dat een ander kind ook gaat huilen. Het is soms net een domino-effect haha. Per situatie moet je kijken wie op dat moment de meeste prioriteit heeft en wie je het eerst gaat kalmeren. Eigenlijk moet je ter plekke heel snel een stappenplannetje in je hoofd creëren. Gelukkig zijn er altijd collega’s in de buurt om te helpen, dus het komt altijd wel goed.

Leer je tijdens je opleiding hoe je met kinderen moet omgaan?

Mijn studie Social Work is een brede opleiding en de focus ligt daar meer op de theorie. De omgang met de kinderen leer ik tijdens mijn werk. Vanuit Aethon heb ik wel een eendaagse cursus gehad, zodat ik beter voorbereid was om in een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang te werken.

Wat maakt het werken op een kinderdagverblijf het leukst?

De kinderen maken het een feestje! Je maakt zoveel mee. Het maakt me blij wanneer ze een goede dag hebben en vrolijk zijn. Naarmate je de kinderen vaker ziet, bouw je ook een band met ze op. Dat vind ik heel mooi om mee te maken. Ik ga met veel plezier naar m’n werk.

Sluit deze ervaring goed aan op je verdere carrière?

Zeker, ik wil graag jongerenwerker worden. En dit is een goede eerste stap in de omgang met anderen. Je leert tijdens het werken veel over gesprekstechnieken én je leert jezelf heel goed kennen. De kinderen testen je soms ook een beetje uit. Dan merk je dat je op een bepaalde manier wilt reageren, maar dat kan natuurlijk niet. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van je eigen gedrag.

Valt de (bij)baan goed met je studie te combineren?

Jazeker, mijn ervaring is wel eens anders geweest. Maar het is bij Aethon erg flexibel. Ik kan per maand zelf de diensten indelen, als ik maar aan mijn minimum van twee diensten – dus twee werkdagen – voldoe.

Aan welke eigenschappen moet een pedagogisch medewerker volgens jou voldoen?

Je moet empathisch zijn. Daarnaast is duidelijkheid ook een belangrijke eigenschap. Duidelijk in wat je zegt maar ook in je eigen denken. Verder is het belangrijk om betrokken te zijn en een probleemoplossend vermogen te hebben.

Nog wat laatste tips voor studenten die geïnteresseerd zijn in deze (bij)baan?

Bedenk goed of je graag met kinderen wilt werken. Het is een investering voor zowel hen als voor jezelf. Denk er verder niet te luchtig over. Je dag bestaat niet alleen uit het spelen en oppassen op andermans kinderen. Je leert de kinderen sociale vaardigheden, zoals het oplossen van onenigheden. Is het gedrag van de ander het waard om boos te worden en hoe ga je dit oplossen? Hoe ga je met elkaar in gesprek? Sociale vaardigheden dus. Of situaties waarbij een kind niet lekker in z’n vel zit. Hoe zorg je er dan voor dat het kindje zich comfortabel en veilig voelt? Het is een supermooie baan, die investering vergt. Maar uiteindelijk is de ervaring het dubbel en dwars waard.

Gerelateerde verhalen
Evelien: Medewerker BSO
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Bekijk vacatures in de kinderopvang

Piet-Hein - Incompany Trainer

"Het is leuker om van een 7 een 9 te maken, dan van een 5 een 6."

Lees meer over Piet-Hein - Incompany Trainer

Kaj - Product Owner

"Ik denk dat de onboarding zoals wij het nu hebben heel waardevol is voor nieuwe collega’s."

Lees meer over Kaj - Product Owner