Femke - Medewerker Ouderenzorg

Vertel, wie ben jij?

Ik ben Femke! 23 jaar en ik studeer Gezondheidswetenschappen: Beleid en Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om sportief bezig te zijn en om af te spreken met vrienden.

Hoe ben je bij Aethon terecht gekomen?

Ik was op zoek naar een (bij)baan die een aanvulling zou zijn op mijn studie. Ik wilde niet meer in een winkel werken en ik dacht dat een (bij)baan in de ouderenzorg goed op mijn cv zou staan. Via een vriendin hoorde ik voor het eerst over Aethon. Ik solliciteerde en ging op gesprek. Het was een leuk gesprek waarin duidelijk werd wat een (bij)baan in de zorg inhoudt.

Heb je nog een training gekregen nadat je aangenomen werd?

Ik heb na mijn sollicitatie via Aethon een driedaagse training gevolgd bij het Albeda College. Ik kreeg in groepsverband les over de basiselementen in de zorg. Je leert bijvoorbeeld hoe je gebruik moet maken van tilliften, hoe je steunkousen aantrekt en hoe je iemands bloeddruk meet. De cursus rond je af met een toets. Als je deze met succes afrondt krijg je binnen enkele weken een certificaat opgestuurd. De hele cursus wordt vergoed via Aethon (mits je 55 diensten werkzaam bent voor Aethon).

Hoe verliep jouw inwerktraject?

Ik had nog geen ervaring in de zorg, dus ik had een paar dagen nodig om ingewerkt te worden. Tijdens het inwerken liep ik mee met een verzorgende of helpende die de theorie van de cursus koppelde aan de praktijk. Dat vond ik erg fijn! Vanuit Aethon krijg je een boekje waarin je voor bepaalde handelingen handtekeningen verzamelt. Zo laat je zien dat je handelingsbekwaam bent. Dit houdt in dat je bekend bent met de handeling en deze ook kan uitvoeren. Het is de bedoeling dat er tijdens de inwerkdiensten zoveel mogelijk wordt afgetekend door het personeel dat jou inwerkt.

Tip van Femke: “Stel vooral veel vragen tijdens je inwerkdiensten en laat alles over je heen komen! Maak je geen zorgen wanneer je niet alles afgetekend krijgt, je kan het boekje na je inwerkdagen ook nog meenemen naar je diensten.”

Bij wat voor soort zorginstelling werk je?

Ik werk bij verschillende zorginstellingen waar intramurale zorg wordt geboden. Intramurale zorg is bedoeld voor cliënten die niet langer thuis kunnen wonen. Zij hebben verzorging nodig in een zorginstelling. De cliënten die ik help kunnen psychische of fysieke problemen hebben. Denk hierbij aan dementie of mensen die aan het revalideren zijn. Het werk is afwisselend aangezien ik bij meerdere instellingen werkzaam ben.

Hoe ziet een dag van jou eruit?

Ik draai zelf voornamelijk ochtend- en dagdiensten. Je kunt zelf bepalen wanneer en hoeveel je wilt werken in een week. Aethon houdt rekening met mijn studie, wat heel fijn is! Wanneer ik start met mijn ochtenddienst neem ik eerst plaats in de zusterpost voor de overdracht, vervolgens krijg ik een route uitgestippeld met cliënten die ik mag helpen. Ik bied de mensen hulp aan tijdens de verzorging, dus bij het wassen en aankleden. Daarnaast spelen we oud Hollandse spelletjes, maak ik een wandeling met de cliënten of bak ik een lekkere cake. Geen enkele dag is hetzelfde!

“Deze bijbaan heeft mij meer gevormd dan ik vooraf had gedacht.”

Femke, bachelor studente Gezondheidswetenschappen en verzorgende bij Aethon

Hoe maak jij het verschil in de zorg?

Ik heb ooit een man verzorgd met Parkinson. We konden vanaf de eerste ontmoeting over van alles praten. Zijn hobby was het maken van keramieken beeldjes. Jammer genoeg kon hij die niet meer uitoefenen door zijn ziekte. Na afloop kreeg ik een keramiek hartje en een knuffel, omdat hij het fijn vond dat er naar hem geluisterd werd. Het is fijn dat je er voor iemand kan zijn die hulpbehoevend is. Dit geeft mij veel voldoening. Ook vind ik het bijzonder hoe snel je een band met iemand kan opbouwen.

Is er iets wat je lastig vindt?

De hoge werkdruk vanwege de personeelstekorten kan lastig zijn, maar het is belangrijk om zelf rustig te blijven en de tijd te nemen voor de cliënten. Dan zijn we maar iets later..:)

Gaat jouw persoonlijke ontwikkeling in stroomversnelling?

Deze bijbaan heeft mij meer gevormd dan ik vooraf had gedacht. Ik heb een beter beeld gekregen van het werken in de zorg, de werkdruk en verschillende ziektebeelden. Het is een bijbaan waarbij je bijdraagt aan een maatschappelijk probleem, namelijk het verkleinen van de tekorten in de zorg. De praktijkervaring die ik nu opdoe kan ik later hopelijk toepassen in mijn managementfunctie in de zorg!

Gerelateerde verhalen:

Alette: Verpleegkundig Talent
Adil: Medewerker Ouderenzorg

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Bekijk vacatures in de zorg

Piet-Hein - Incompany Trainer

"Het is leuker om van een 7 een 9 te maken, dan van een 5 een 6."

Lees meer over Piet-Hein - Incompany Trainer

Jaap van Beelen - Woningcorporatie Dunavie

Hun frisse blik stimuleert

Lees meer over Jaap van Beelen - Woningcorporatie Dunavie

Top 7 beste ziekenhuisseries

Niks zo lekker als op de bank ploffen met een goede serie.

Lees meer over Top 7 beste ziekenhuisseries