Evelien - Medewerker BSO

Een (bij)baan op de buitenschoolse opvang? Evelien vertelt je er alles over! Ze werkt nu ruim een jaar via Aethon bij verschillende BSO’s en studeert daarnaast Psychomotorische therapie.
Een bijbaan bij de BSO. Waarom heb je daarvoor gekozen?

Het werken met kinderen heb ik altijd al leuk gevonden. Ik heb bij een turnvereniging geholpen als assistent bij de turnlessen. Nadat ik hiermee stopte, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik had wel één voorwaarde; ik wilde graag met kinderen blijven werken. Op Instagram zag ik een advertentie van Aethon voorbijkomen. Ik was gelijk enthousiast en heb meteen gesolliciteerd.

Blij met je keuze?

Ik ben heel erg blij met mijn keuze om bij de BSO te gaan werken. De kinderen maken het leuk, afwisselend en uitdagend. Elke dag sta je weer voor nieuwe verrassingen. De dagen gaan snel voorbij doordat ik druk bezig ben met de kinderen het naar hun zin te maken. Soms kunnen ze ook een uitdaging zijn. Ik vind het interessant om mijn gedrag zo aan te passen dat ik een kind kan helpen en daardoor zie groeien. Daarnaast vind ik het leuk om met de kinderen te spelen en dat ik nieuwe knutsel- en spelactiviteiten mag bedenken. Het maakt mijn werk heel divers en je doet de kinderen er een groot plezier mee. Het geeft me een goed gevoel als de kinderen trots aan hun ouders laten zien wat ze die dag hebben gemaakt.

Hoe oud zijn de kinderen?

Ik werk met kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De afwisseling in leeftijd maakt het uitdagend. Elke leeftijd heeft zijn eigen ontwikkelingsfase. Het is leuk om de verschillende fases te herkennen en de kinderen daarin te begeleiden.

Op welke manier draag je bij aan de ontwikkeling van de kinderen?

Men heeft vaak het idee dat je alleen met kinderen aan het spelen bent. Spelenderwijs leren ze veel. Bijvoorbeeld door het spelen van een teamsport. Zo leren ze samen spelen en overleggen. En als je knutselt met jonge kinderen, train je gelijk hun fijne of grove motoriek. Zo heeft elke activiteit eigen thema’s die je eraan kan koppelen. Het is aan jou als pedagogisch medewerker om hier iets mee te doen en de kinderen op die manier – bewust of onbewust – iets te leren. Je bent dus continu bezig met de ontwikkeling van kinderen.

Zijn er bepaalde eigenschappen die je moet hebben?

Ik vind dat een goede pedagogisch medewerker begaan moet zijn met de kinderen. Durven mee te doen, maar ze ook lekker zelf laten spelen. Neem ze serieus en ga in gesprek. Daarnaast is consequent zijn belangrijk in deze (bij)baan zodat kinderen weten wat ze aan je hebben. Als laatste: wees proactief. Ik heb goede begeleiding gekregen vanuit de BSO, maar het is ook belangrijk om vragen te stellen aan je collega’s. Ik merk dat ze hier altijd voor openstaan en het leuk vinden om me te helpen.

Haal je voldoening uit je werk?

Ik haal zeker voldoening uit mijn werk. Het allerleukste is dat de kinderen met een lach naar huis gaan. En het geeft me een goed gevoel dat ik voor de kinderen zorg van mensen die aan het werk zijn. Zonder de BSO zou het voor veel ouders lastig zijn om (allebei) te werken.

“Men heeft vaak het idee dat je alleen met kinderen aan het spelen bent. Spelenderwijs leren ze veel.”

Evelien, pedagogisch medewerker bij Aethon

Wat vind je het leukst aan werken bij een BSO?

Het leukst aan werken bij de BSO vind ik de afwisseling. Geen enkele dag is hetzelfde. Kinderen blijven je altijd verrassen. Daarnaast heeft elke BSO zijn eigen charme. Dat houdt het leuk en interessant.

Zijn er dingen die je minder leuk vindt?

Ja. Sommige kinderen vinden het moeilijk om hun spullen op te ruimen. Van huis uit ben ik gewend de spullen die ik gebruik, op te ruimen. Daarom probeer ik de kinderen altijd mee te geven dat het fijn is voor een ander als je je omgeving netjes achterlaat. Zo heeft iedereen een leuke middag.

Je studeert psychomotorische therapie. Sluit deze (bij)baan goed aan op je verdere carrière?

Dat weet ik wel zeker. Ik leer veel over de ontwikkeling van kinderen in de praktijk. Daarnaast leer ik om ongelukjes of vervelende gebeurtenissen met kinderen op te lossen en dit op een gepaste manier aan de ouders te vertellen. Als Psychomotorisch therapeut ga ik werken met mensen die psychische klachten hebben. Daarom is het belangrijk om te oefenen met deze vaardigheden.

Valt je (bij)baan goed te combineren met je studie?

Over het algemeen is Aethon heel flexibel. Je geeft aan hoeveel dagen je kan werken in de Aethon app. Belangrijk is dat je aan je contracturen komt. De planner, die verantwoordelijk is voor het inplannen van talent bij de opdrachtgevers, denkt goed met je mee. Mocht het een keer niet lukken om aan je uren te komen, is het belangrijk om dit tijdig aan te geven. Anders wordt het namelijk lastig, ook vanuit Aethon, om deze uren in te vullen bij de klant. Uiteindelijk is het je eigen verantwoordelijk om je contracturen te werken. De ene maand komt dat voor mij iets ongunstiger uit dan de andere. Uiteindelijk komen we er samen gelukkig wel uit.

Gerelateerde verhalen
Shanice: Pedagogisch Medewerker Kinderopvang
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Bekijk vacatures in de kinderopvang

Jasmijn - Talentmanager

"Ik ben trots dat ik in een korte tijd echt onderdeel van het team ben geworden. En ook in bepaalde processen mijn stempel weet te drukken."

Lees meer over Jasmijn - Talentmanager

Adil - Medewerker Ouderenzorg

"Door mijn bijbaan maak ik het verschil."

Lees meer over Adil - Medewerker Ouderenzorg