Met deze (bij)baan word je snel zelfstandig

Chris - ex-student zorgverlener

Bijna 3 jaar is Chris bij Aethon in dienst. Tijdens haar studie HBO-Verpleegkunde was ze werkzaam in de wijkverpleging bij zorginstelling Thebe. In januari 2019 heeft ze haar HBO-V afgerond en 2 maanden later startte ze haar traineeship bij Aethon. Lees alles over haar ervaring bij Aethon als wijkverpleegkundige.

Hoe ben je bij aethon terecht gekomen?

Een vriend van mij werkte via Aethon in de thuiszorg. Tijdens mijn studie stond de thuiszorg centraal, waardoor een bijbaan in de thuiszorg mij een goede match leek. Ik solliciteerde en kreeg al snel reactie. Na mijn sollicitatie werd ik gebeld en heb ik samen met de recruiter afgesproken in Breda. Binnen een week had ik het contract getekend en ging ik aan de slag als wijkverpleegkundige.

Waarom wijkverpleging?

Ik was benieuwd wat de wijkverpleging precies inhield. Ik wilde graag ervaring opdoen voor mijn studie. En deze (bij)baan was ideaal om naast m’n colleges te doen. Doordeweeks werkte ik als wijkverpleegkundige in Breda en omgeving. En in het weekend, als ik bij mijn ouders was, werkte ik daar in de thuiszorg. De flexibiliteit in werk is een pluspunt bij Aethon.

Wat deed je precies als wijkverpleegkundige?

Elke dienst krijg je een route met cliënten die in de ochtend of de avond verzorgd moeten worden. Je ondersteunt vooral bij de verzorging; je helpt bij de steunkousen aantrekken of een maaltijd klaarzetten. Niet hele spannende dingen, maar perfect om ervaring op te doen. Ik was tenslotte nog niet afgestudeerd.

Omdat je het werk alleen doet, word je met deze (bij)baan snel zelfstandig. Toen ik eenmaal mijn diploma in handen had, kreeg ik meteen meer verantwoordelijkheid. Ik mocht bijvoorbeeld de regie op me nemen van bepaalde projecten. Dat voelde goed, want bij mijn stages kreeg ik vaak beperkte verantwoordelijkheid. Met mijn werk in de thuiszorg kon ik zo mijn ei kwijt.

Wat vond je het leukst aan je (bij)baan?

Ik werkte in verschillende thuiszorgteams in de omgeving Breda. Dan zie je veel verschillende collega’s. Heel leerzaam, want ik merkte dat iedereen zijn werk op z’n eigen manier doet.

Met deze (bij)baan word je snel zelfstandig, omdat je het werk alleen doet.

Chris, zorgverlener bij Aethon

Is een (bij)baan in de thuiszorg van toegevoegde waarde?

Jazeker, bij het up-to-date houden van je verpleegtechnische handelingen. Tijdens je studie heb je periodes dat je geen stage loopt, dan heb je geen mogelijkheid om te oefenen. Bij mijn (bij)baan kon ik de verpleegtechnische handelingen blijven oefenen. Daarnaast is de ervaring natuurlijk ook van toegevoegde waarde.

Kreeg je een training vanuit aethon?

Ja, bij het Albeda college in Rotterdam. Daar kregen we een training over verpleegtechnische handelingen. Medicatie uitdelen, zwachtelen, steunkousen aan- en uitdoen, injecteren en katheterzorg. De meest voorkomende handelingen in de zorg. Het was eigenlijk een meerdaagse cursus, maar ik hoefde er maar één dag te zijn omdat ik HBO-V studeerde.

Hoe was de begeleiding?

Begeleiding vanuit de zorginstelling heb ik niet gehad, omdat ik in de wijkverpleging werkte. Bij Aethon had ik een Talentmanager die ik altijd kon bereiken. Eén keer per kwartaal hadden we een afspraak om te kijken hoe het ervoor stond. Als ik haar nodig had kon ik altijd bellen.

Eind januari ben ik afgestudeerd. Begin januari was ik al benaderd voor het traineeship en die startte in maart. Ik heb ervoor gekozen om in januari te stoppen met mijn (bij)baan en een maandje niks te doen. Tijd om bij te komen van het schrijven van m’n scriptie!

 

Benieuwd naar de rest van Chris’ verhaal? En hoe ze zichzelf verder ontwikkeld heeft door een traineeship te volgen? Lees hier dan het tweede gedeelte over haar ervaring bij onze zusterorganisatie Samen Professionals.

Meer verhalen van studenten bij Aethon:
Lees hier het verhaal van Femke, studente Gezondheidswetenschappen
Of lees het verhaal van Ben, student Toegepast Psychologie