Ben - Thuiszorgmedewerker

Heb je ooit eraan gedacht om in de thuiszorg te werken? Lees dan snel het verhaal van Ben voor alle ins and outs. Ben is 24, studeert Toegepaste Psychologie en werkt naast zijn studie in de thuiszorg voor ouderen.
Hoe ben je bij Aethon terechtgekomen?

Ik werd opgebeld door Thomas, een recruiter van Aethon. Hij zag mijn profiel op een banensite staan. Toen ik werd gebeld, was ik eigenlijk niet op zoek naar een (bij)baan. Maar ik werd nieuwsgierig nadat Thomas de baan in de zorg omschreef. Het bleek een mooie toevoeging aan mijn studie en heel erg nuttig. Ik ben blij dat ik toen ‘ja’ heb gezegd!

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Mijn werkdag is heel divers. Ik help mensen op weg in hun eigen omgeving. Dat maakt het ook leuk. De cliënten zitten in hun eigen veilige omgeving en ik ben te gast om te helpen en moet me aanpassen.
Ik begin om zeven uur ’s ochtends en dan ga ik langs om onder andere te helpen bij het aantrekken van steunkousen of toedienen van medicijnen. Meestal ben ik tussen de 20 minuten en een uur bij één cliënt. Als ik weg ga, zijn ze klaar voor de rest van de dag en kunnen ze weer verder. Dat geeft me ook veel voldoening en vind ik het leukste aan mijn werk: mensen helpen met het opstarten van de dag, zodat ze daarna hun eigen ding kunnen doen. Als je bij een cliënt bent, ben je ook écht daar.
Het is een baan waarbij je je gevoel en al je zintuigen moet gebruiken. Je komt voor een kous, maar tegelijkertijd signaleer je andere dingen in de omgeving die iets zeggen over de situatie van een cliënt.

Krijg je voldoende tijd per bezoek?

Vooraf wordt er een planning van de dag gemaakt. Maar persoonlijk neem ik altijd de tijd die iemand nodig heeft, ongeacht van hoeveel tijd je krijgt. Mocht een situatie uitlopen, staat goede zorg leveren altijd op de eerste plaats.
Tijdens je werk is het ook belangrijk om de ouderen de tijd te geven die ze nodig hebben. Het helpt niet als je zelf gaat stressen. Dat merken ze en zo creëer je weerstand. Het loopt heel anders als je bij iemand thuiskomt en meteen aangeeft dat je daar bent om de medicijnen toe te dienen en wilt weten waar ze staan. Terwijl die meneer nog wil vertellen over zijn dochter die gister jarig was. Als je twee minuten de tijd neemt om even een praatje te maken over die verjaardag, zul je zien dat hij daarna zelf zijn medicijnen pakt. De afspraak verloopt zo veel soepeler.

“Je geeft mensen hun zelfstandigheid terug door ze een klein beetje te ondersteunen.”

Ben, medewerker thuiszorg bij Aethon

Wordt er een route voor je uitgestippeld?

Meestal krijg ik de dag van tevoren een berichtje van een collega met informatie over mijn werkdag. Zoals de route en de lijst van de bewoners. Op de dag zelf krijg ik een werktelefoon en sleutels van de woningen voor het geval ik langsga bij mensen die in een rolstoel zitten of de deur zelf niet kunnen opendoen. Dan start ik met mijn route. Ik gebruik het liefst mijn eigen scooter, maar er zijn ook leenfietsen beschikbaar.

Hoe verlopen de gesprekken met de ouderen?

Ik vind het altijd leuk om met ze in gesprek te gaan. Ze hebben altijd veel te vertellen. Soms ook veel te klagen, haha. Als psycholoog in spe is het ook leuk om gesprekstechnieken toe te passen. Wat gebeurt er als je meegaat in een verhaal of er juist heel nuchter onder blijft? Dat maakt mijn werk ook leuk. In de thuiszorg moet je echt met iedereen om kunnen gaan.

Dus je opleiding past er goed bij?

Zeker, deze (bij)baan is echt van toegevoegde waarde. Als ik dit eerder wist, had ik aan het begin van mijn opleiding direct gesolliciteerd. Het niveau is bijna gelijk aan een stageplek als ik kijk naar wat ik allemaal leer. Tijdens mijn colleges krijg ik les over dementie en daar heb ik nu een beter beeld bij doordat ik bij de thuishulp ook te maken krijg met dementie.
Ik ben nu ook kritischer tijdens de les, kan meer doorvragen en beter tot de kern komen. Dit geeft mij zeker een voorsprong op de andere studenten. Ik gebruik sommige voorbeelden van mijn werk ook tijdens school. Dit gebruiken we dan als casus die we met de klas behandelen. Wel anoniem natuurlijk.

Tip: Na je studie jezelf verder ontwikkelen én in de zorg werken? Check nu onze traineeship in de zorg bij onze zusterorganisatie Samen Professionals!

Valt het goed met jouw studie te combineren?

Absoluut. Het planningsysteem van Aethon is ideaal. Ik plan mezelf standaard twee dagen in de week in. En per week kijk ik of ik meer ruimte heb om te werken. Dat valt ook prima te overleggen.

Zou je na je studie in de zorg willen blijven werken?

Daar twijfel ik nog over. Een functie in het ziekenhuis lijkt me wel heel tof. Het geeft me voldoening als ik mensen op weg kan helpen. Je geeft mensen hun zelfstandigheid terug door ze een klein beetje te ondersteunen. Het lijkt me heel mooi als je mensen in het ziekenhuis kan helpen, zodat ze weer snel naar huis kunnen.

Gerelateerde verhalen:

Alette: Verpleegkundig Talent
Adil: Medewerker Ouderenzorg

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Bekijk vacatures in de zorg

Leiderschap in de spotlight - Joffrey

Lees meer over Leiderschap in de spotlight - Joffrey

Sandra & Anouk, LUMC

Wij hadden voor een groot project veel medische studenten nodig. “Alle beloften hebben ze waargemaakt.”

Lees meer over Sandra & Anouk, LUMC

Hoe trek je steunkousen aan en uit?

Handig stappenplan met foto’s.

Lees meer over Hoe trek je steunkousen aan en uit?