Aethon op (unieke) koers

naar 'topwerkgever'

Aethon is continu in beweging. Om klaar te zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Of beter: om die vóór te zijn.

De organisatie ontwikkelt op belangrijke fronten. Met als doel een nog betere werkgever te worden voor haar talenten en (young) professionals. Dit betekent: nieuwe mogelijkheden, meer zekerheid en wederzijdse betrokkenheid.

Deze ontwikkelingen komen deels voort uit de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans, de WAB, én de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. Beide zijn sinds 1 januari 2020 van kracht. “Het komt erop neer”, vertelt Chief Financial Officer (CFO) Thijs Burgerhout, “dat de overheid de verschillen tussen flexibele en vaste dienstverbanden wil verkleinen. Zo komt hier een beter evenwicht in.”

Ook voor Aethon is dat het uitgangspunt achter haar innovaties. “In feite waren we daar al volop mee bezig. De nieuwe wetgeving heeft het alleen in stroomversnelling gebracht”, legt Liesbeth Griffioen, Chief Executive Officer (CEO), uit.

De wijzigingen brengen verschillende veranderingen met zich mee. Voor Aethon zijn dit de belangrijkste ontwikkelingen in 2020:
1. Aethon als juridisch werkgever
2. Talentmanagement 2.0: één loket
3. De upgrade van de digitale omgeving: Workday

“Het komt erop neer dat de overheid de verschillen tussen flexibele en vaste dienstverbanden wil verkleinen.”

Aldus Thijs Burgerhout.

1. Aethon als juridisch werkgever
Als gevolg van de WAB, Wet Arbeidsmarkt in Balans, vervult Aethon per 1 januari 2020 de rol van juridisch werkgever zelf. Dit heeft een aantal voordelen voor haar talenten en (young) professionals: de hele administratie onder één dak, duidelijkere communicatielijnen en betere service. Het einde van 2019 stond dan ook in het teken van het officieel verwelkomen van de huidige medewerkers als Aethonners. Aethon heeft nu ruim 2100 nieuwe medewerkers aan haar personeelsbestand toegevoegd. Iets waar we als organisatie trots op zijn.

Van week- naar maandcontract
Tijdens dit proces heeft Aethon ook afscheid genomen van de oproepweekcontracten. Dit is in lijn met de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten, de ‘ABU CAO’. “Het eenzijdige karakter van die contracten vinden we niet meer van deze tijd”, vertelt Thijs. “Daarom werken we met nieuwe arbeidsovereenkomsten: maandcontracten met afspraken over vaste uren en het uurloon.”

2. Talentmangement 2.0: één loket
Goed werkgeverschap is dé drijfveer voor Aethon. Om dit te faciliteren is er geïnvesteerd in de innovatie van Talentmanagement. Vooral de communicatielijnen zijn flink versimpeld. Hierdoor heeft een medewerker nog maar één loket en één Talentmanager voor alle vragen. Met als doel gegarandeerde bereikbaarheid. Via telefoon, e-mail en WhatsApp.

3. Nieuwe digitale omgeving: Workday
Met het doel een betere werkgever te worden heeft Aethon ook in een nieuwe online omgeving geïnvesteerd voor alle talenten: Workday. Vanaf januari hebben de medewerkers altijd en overal toegang tot alle informatie rondom hun Aethon-carrière. Persoonlijke gegevens, contracten, loonstroken, salaris en nog veel meer. 2020 belooft nog meer unieke functionaliteiten, zoals e-learning en ontwikkelmogelijkheden voor de medewerkers.

Liesbeth: “Dit systeem maakt Aethon de eerste recruitmentorganisatie in Nederland, die niet de werk- of boekhoudingsprocessen, maar haar talenten centraal zet. Dat is uniek in onze branche.”

Voor het allerbeste resultaat
Door de implementatie van deze ontwikkelingen – Workday, Talentmanagement 2.0 én nieuwe contracten – zet Aethon stappen om een betere werkgever te worden voor aanstormende talenten en (young) professionals. Het belangrijkste doel: tevreden talenten. Talenten die goed in hun vel zitten, zich gewaardeerd voelen en met plezier naar hun werk gaan.

Creëren van nieuwe vijvers
Het concept van Aethon is uniek: het creëren van nieuwe aanwas van jong en getraind talent in plaats van talent uit schaarse vijvers halen om tijdelijk gaten te vullen. “We bieden liever een structurele duurzame oplossing voor de chronische tekorten in de sociaalmaatschappelijke sectoren die wij bedienen – zorg, onderwijs, kinderopvang, woningcorporaties en de overheid”, vertelt Liesbeth.

Volledig carrièrepad
Aethon geeft haar talenten een voorsprong op de arbeidsmarkt door een volledig carrièrepad te bieden. Na het behalen van hun diploma kunnen talenten vanuit hun bijbaan doorgroeien naar een parttime of fulltime functie. Ze zijn dan in dienst van Aethon, maar gaan aan de slag bij één van de opdrachtgevers. Om de doorgroeimogelijkheden te vergroten is er recent een samenwerking gestart met Samen Professionals, een bemiddelingsbureau gespecialiseerd in de zorg en het onderwijs.

“Ons doel is om talent uiteindelijk weer terug te geven aan de arbeidsmarkt. Dat is echt uniek in Nederland. Je kunt zeggen: wij creëren één grote Aethonfamilie. Daarmee helpen we de tekorten op de arbeidsmarkt structureel te verminderen.”

Liesbeth Griffioen, CCO.

Het oog op de toekomst
Als talentontwikkelaar is Aethon continu bezig met de toekomst. Om groeibestendig te worden. Maar vooral om haar visie en concept toe te passen in andere sociaal-maatschappelijke sectoren die kampen met een tekort aan talent. En haar maatschappelijke visie dus breder uit te dragen.

“Zolang er talenten zijn en wij een snel en goed opleidingstraject hebben om jonge en gedreven talenten te trainen tot volwaardige medewerkers, dan kunnen we in elke sector helpen. Daar blijven we de komende tijd in investeren. We willen niet zomaar een werkgever zijn, we willen een tópwerkgever zijn”, vertelt Thijs.


Meer Aethon artikelen:
Jouw carrière in stroomversnelling.
Casper Bannet geeft na 15 jaar het stokje over.

Wij zijn Aethon, de werkgever van talent. Aanmoedigers van ontwikkeling.