Zo maak je indruk met een

online sollicitatiegesprek!

Tegenwoordig is het niet meer gek. Veel bedrijven geven sollicitanten de mogelijkheid om online te solliciteren. Via een telefonisch gesprek of een online videogesprek. Online solliciteren biedt veel voordelen, omdat het reistijd scheelt en je het gesprek in een vertrouwde omgeving kunt voeren. Toch is het belangrijk om ook nu goed voorbereid te zijn en geen zaken over het hoofd te zien. Benieuwd hoe? Met deze 6 tips van Aethon sleep jij die baan binnen. Ook op afstand!

1. Kies de juiste omgeving
Het voordeel van een online sollicitatiegesprek is de omgeving: je kunt het gesprek overal voeren. Maar dat wil niet zeggen dat elke locatie geschikt is voor een online sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om het gesprek te voeren in een omgeving die voor jou prettig aanvoelt. Kies een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden, waar je niet gestoord wordt door anderen en het liefst met een neutrale achtergrond.

2. Ken de apps
Wordt het een online videogesprek? Verdiep je dan in de apps waarmee je kunt videobellen. Denk hierbij aan Skype en FaceTime, maar tegenwoordig kan het ook prima via WhatsApp. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Tijdens of nét voor je gesprek.

3. Test je apparatuur
Check. Je bent nu bekend met de apps. Maar via welk apparaat wil je het gesprek voeren? Via je smartphone, pc, laptop of tablet? Eigenlijk maakt je apparaat-keuze niet veel uit. Belangrijk is dat je er vertrouwt mee bent. Zo kun je onverwachtse scenario’s vermijden. Zet de meldingen van programma’s op de achtergrond uit en zorg voor een opgeladen apparaat of heb je oplader bij de hand. Check daarnaast voor je gesprek je internetverbinding, je microfoon en headset. Je wilt voorkomen dat je wel in beeld bent, maar dat ze je niet kunnen horen.

4. Draag geschikte kleding
Ook via een online sollicitatiegesprek wil je een goede indruk achterlaten. Ben je in beeld? Draag dan ook nu geschikte kleding. Ook al ben je maar half in beeld. Let er bijvoorbeeld op dat je geen wit overhemd draagt bij een witte achtergrond of dat er vlekken op je kleding zitten.

👔 TIP: Laat je inspireren op onze Pinterest vol met trendy kantooroutfits.

5. Let op je houding
Een online gesprek is vaak veel statischer dan een live sollicitatiegesprek. Hou daarom je houding in de gaten. Let erop dat deze recht is. Maak daarnaast tijdens het videobellen oogcontact met je gesprekspartner. Kijk dus regelmatig in de camera en niet alleen naar je beeldscherm. Dit geeft een goede indruk en laat zien dat je aandacht volledig bij het gesprek is.

6. Oefen het gesprek
Of je het sollicitatiegesprek nu telefonisch voert of gaat videobellen: bereid je voor! Een sollicitatiegesprek brengt soms zenuwen met zich mee. Veel van die zenuwen kun je verminderen door je vooraf goed voor te bereiden. Oefen het gesprek met een bekende alsof je het echte gesprek voert. Zit in dezelfde omgeving, gebruik hetzelfde apparaat en check of je goed in beeld bent.

Aethon wenst je veel succes!

Meer Aethon artikelen:
Handig om te weten. 6 x sollicitatietips van Aethon recruiters.
Jouw carrière in stroomversnelling. Benieuwd hoe onze regiodirecteur Frank daarover denkt?

Wij zijn Aethon, de werkgever van talent. Aanmoedigers van ontwikkeling.