6 x sollicitatietips

van Aethon recruiters.

Stel je voor, je komt een aantal toffe functies tegen die je wel ziet zitten. Je schrijft een killer motivatie en stuurt de eerste sollicitatie de deur uit. Bam! Tijd om je motivatiebrief aan te passen voor het volgende bedrijf. Helaas had je niet door dat er fouten zaten in jouw eerste brief. Daar gaat hoogstwaarschijnlijk jouw sollicitatiegeprek aan je neus voorbij…

Kleine fouten sluipen erin, maar zijn funest voor jouw sollicitatie. Onze Aethon recruiters geven tips over de meest voorkomende fouten zodat jij dat sollicitatiegesprek kan binnenslepen.

Ik smurf, jij smurft, wij smurfen…
De Nederlandse grammatica kan lastig zijn dankzij alle bestaande uitzonderingen. ‘D’tjes’ en ‘dt’tjes’ kunnen door elkaar gehaald worden en je kunt worstelen met vragen zoals: ‘Is dit nou dat ene werkwoord dat anders vervoegd wordt dan dat andere?’. Kleine foutjes zijn bepalend voor een functie waarbij je (extern) moet communiceren. Check jouw tekst dus goed op grammaticale fouten. Natuurlijk kun je ook vragen of iemand uit jouw omgeving jouw brief wil controleren.

👉 Tip 1: Gebruik ‘T KoFSCHiP (T) en de BROMVLIEGZWAAN (D) om de vervoeging naar de verleden tijd te bepalen.

Cadeau of kado
Spreek- en schrijftaal liggen soms heel dicht bij elkaar, maar niet overal is spreektaal gewenst in de communicatie. Leer het bedrijf kennen door online onderzoek te doen en eventueel vragen te stellen aan de contactpersoon van de vacature voor je gaat solliciteren. En ook binnen schrijftaal moet je stijlkeuzes maken. Heb je eenmaal gekozen voor een bepaalde schrijfwijze? Blijf daar dan bij.

👉 Tip 2: Weet je niet hoe je het schrijft? Google is your friend! En natuurlijk de spellingcontrole in programma’s als ‘Word’ en ‘Pages’.

Ik werd enthousiast toen ik uw vacature las…
Wij hebben allemaal wel eens ergens gesolliciteerd, ook de recruiters waar jij nu jouw sollicitatie naar verstuurt. Niet iedereen schudt even makkelijk een unieke tekst uit zijn mouw, maar iedereen groeit in het schrijven van teksten. In het begin haal je je inspiratie ergens anders vandaan en dit is niet erg, maar maak het wel persoonlijk. Laat in de rest van jouw verhaal zien dat je de vacature goed hebt gelezen en niet dezelfde brief naar tien andere bedrijven hebt verstuurd.

👉 Tip 3: Benadruk specifieke punten in je brief die een bepaald gevoel bij jou opwekten toen je de vacaturetekst las.

Ik kan wat jullie vragen.
Top! Jouw ervaring spreekt voor zich en je kunt echt iets toevoegen bij een bedrijf, maar kun je dat ook bij de organisatie waar je nu solliciteert? En hoe dan? Elke functie is uniek, ook al is het exact dezelfde functie bij een ander bedrijf. Dus beperk je niet tot praten over jouw kwaliteiten en de vereisten voor een functie, maar maak de vertaalslag naar het bedrijf waar je solliciteert.

👉 Tip 4: Benadruk hoe jij specifieke handelingen naar een hoger niveau kan tillen. Geef ze een tipje van de sluier door jouw expertise te tonen.

Mijn eerste baantje was als afwasser.
Je solliciteert voor een functie waar je jaren voor hebt gestudeerd. Je hebt een cv opgestuurd met alle baantjes die jij ooit hebt gehad om zo volledig mogelijk te laten zien hoelang je al aan het werk bent. Don’t! Een cv is maximaal twee A4’tjes en moet zo overzichtelijk mogelijk zijn.

👉 Tip 5: Laat alle (vakantie)baantjes die niet relevant zijn uit jouw cv. Zo heb je meer ruimte om belangrijkere banen te beschrijven.

Hoe kan ik je bereiken?
Een bedrijf moet zo snel mogelijk contact met je kunnen opnemen. Zet daarom de belangrijkste gegevens, zoals jouw telefoonnummer en e-mailadres, bovenaan of links op je cv.

👉 Tip 6: Vergeet niet jouw NAW- en contactgegevens op je cv te noteren.

Om af te sluiten hebben we nog een aantal algemene tips voor je:

 • Kijk jouw motivatiebrief en cv een dag later nog een keer na. De kans is groot dat je een aantal zinnen aanpast, omdat je er weer met een frisse blik naar kijkt.
 • Gooi een spellingscheck eroverheen als je niet zeker bent van de grammatica.
 • Laat het door 1 of 2 mensen checken. Die kijken vaak anders en objectiever naar jouw brief.
 • Gebruik een overzichtelijke lay-out voor je cv. Met standaard (gratis) templates in bijvoorbeeld ‘Word’ of ‘Canva’ zorg je voor een fijne leeservaring.
 • Zet al jouw studies en werkervaring op chronologische volgorde. Het meest recente bovenaan.
 • Meer Aethon artikelen:
  Verhalen van werkgevers
  4 Handige tips tegen werkstress

  Aethon verbindt gedreven talenten en (young) professionals aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang en het onderwijs, bij de overheid en bij woningcorporaties. Download ook onze handige app.

  Wij zijn Aethon, de werkgever van talent. Aanmoedigers van ontwikkeling.