5 Tips

om ontspannen je vakantie in te gaan

Een weekendje weg, week naar de zon of een tijdje rondreizen. Heerlijk! Even pauze kan ervoor zorgen dat je helemaal opgeladen en met een frisse blik terugkomt. Als je niet continu met je hoofd bij je werk zit natuurlijk! Veel mensen gaan gestrest op vakantie waardoor ze niet ontspannen hun reis kunnen beginnen. Aethon geeft vijf tips hoe jij relaxed de deur achter je dicht kan trekken op jouw laatste werkdag.

1. Probeer de grote dingen af te ronden
Voor je laatste dag is het altijd fijn om grote projecten af te ronden of op een mooi punt te zijn waarop jij zelf even niks hoeft te doen. Zet alles wat moet gebeuren op papier om dit te bewerkstelligen. Verwerk alle mails en aantekeningen waar je nog niet aan toe gekomen bent. En maak alvast een lijstje met actiepunten voor na je vakantie. Dit geeft rust wanneer je op de laatste werkdag voor je vakantie het pand verlaat.

2. Draag je werk goed over
Je kent het misschien wel: van die collega’s die ‘Fijne vakantie!’ roepen en jou met een bulk werk achterlaten. Dat ga jij dus mooi anders doen! Maak een plan met jouw collega’s hoe het eraan toe gaat wanneer je weg bent. Zet daarin duidelijk neer waar welk document waar staat en wie de contactpersoon is. Iemand hebben als back-up is altijd verstandig. Stuur de overdracht e-mail naar je team en stakeholders. Dit voorkomt problemen en belletjes wanneer je nét lekker op het strand ligt te bakken of in de bergen aan het hiken bent.

3. Licht jouw cliënten/klanten in dat je weggaat
In de meeste gevallen kun je jouw cliënten/klanten prima voorbereiden op het feit dat je er een tijdje niet zal zijn. Vertel het tijdens een afspraak, bel ze op of stuur ze een e-mail. Zo kunnen zij zich er mentaal op voorbereiden dat het proces iets anders kan verlopen dan ze gewend zijn. In enkele gevallen in de zorg is dit misschien niet verstandig, maar dat ligt volledig aan de groep klanten waar je mee werkt.

4. Neem je werk niet mee naar huis
Zodra je de deur uit loopt, houd je dan zo min mogelijk bezig met wat er op de werkvloer gebeurt. Jij hebt waakzame en ervaren collega’s die het fort bewaken tot je terug bent. Om volledig te ontspannen is een roodgloeiende telefoon of het constant bekijken van je werkmail niet bevorderlijk. Je wilt natuurlijk wel terugkomen op het werk met het gevoel dat je er even tussenuit bent geweest! Een uitgeruste collega is een fijne collega om mee te werken.

5. Doe ontspanningsoefeningen
Geeft het idee van een goede voorbereiding niet genoeg rust om met een grote glimlach achteraan de rij op Schiphol aan te sluiten? Probeer dan een aantal mindfullness of ontspanningsoefeningen. Er zijn gratis en betaalde apps, zoals bijvoorbeeld Headspace, die je in korte sessies begeleiden bij een ‘down to earth’ meditatie. Beweging kan ook helpen, zoals een stevige wandeling of een fietstocht.

Fijne vakantie!

LinkedIn
Facebook
Facebook
Instagram
Twitter

Meer Aethon artikelen:
Verhalen van werkgevers
Aethon en Samen Professionals bundelen krachten

Wij zijn Aethon, de werkgever van talent. Aanmoedigers van ontwikkeling.