KOKEN MET KERST

Wat zijn de feestdagen toch een heerlijk excuus om los te gaan met eten en drinken! Consumeren is top, maar iets lekkers op tafel zetten geeft ook voldoening. Wilde je altijd eens indruk maken op je huisgenoten of schoonfamilie? Of wil je je collega’s eens verrassen, maar ben je altijd Koos Idee-loos? Overweeg dan dit ‘oldschool’ recept eens, van Aethon’s talentmanager Hans Verwaaijen.

Wat heb je nodig voor 6 personen?

  • 1 kg rundvlees (runderlappen)
  • 50 g boter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijn gehakt
  • 2 wortelen, fijn gehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijn gehakt
  • 175 ml rode wijn
  • 1 stevige rijpe tomaat, ontveld en kleingesneden
  • 4 tomaten uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Voldoende vleesbouillon
  • Zout en peper

Wat moet je doen?

Smelt de boter en de olie in een grote pan, doe er de ui, wortelen en selderij in en bak ze 10 minuten op laag vuur; roer af en toe. Leg er het vlees in en bak dit lichtbruin. Keer regelmatig.

Bestrooi het vlees met zout en peper, giet er de wijn bij, laat hem verdampen en voeg alle tomaten toe. Verdun de tomatenpuree met 5 eetlepels warm water in een kom, doe het in de pan en laat het een paar minuten pruttelen.

Doe er zoveel bouillon bij dat het vlees half onder staat. Zet het vuur laag en laat het afgedekt 3 uur pruttelen.Voeg zo nodig nog wat extra bouillon toe. Voor de variatie kan je in de laatste fase ook andere Hollandse gekookte groenten naar keuze toevoegen, zoals doperwten. Rauwe, vezelige groenten kan je een tijdje meekoken. Voorgekookte hoef je alleen vijf minuten mee te verwarmen.

Haal het vlees uit de pan en snijd het in plakken. Leg de plakken op een warme schaal en zeef er het stoofvocht boven. Serveer hier aardappelpuree of aardappels uit de oven bij, brood of bijvoorbeeld rode kool.

Eet smakelijk!

Wij zijn Aethon, de werkgever van talent. Aanmoedigers van ontwikkeling.