Voorleestips kinderboekenweek 2020

Om voor te lezen op de kinderopvang of basisschool.

De titel van het favoriete kinderboek uit je jeugd kun je waarschijnlijk zo opnoemen. Voorlezen heeft iets magisch. Kinderen dromen weg en laten hun fantasie de vrije loop. Ook stimuleert het hun taal- en leesvaardigheid én is het een momentje van ontspanning. Als leerkrachtassistent of pedagogisch medewerker heb je dus genoeg redenen om voor te lezen in de klas of groep. Ben je op zoek naar inspiratie? Aethon heeft de leukste voorleesboeken voor de aankomende Kinderboekenweek voor je geselecteerd.

Kinderboekenweek 2020

Van 30 september tot 11 oktober staat de Kinderboekenweek volledig in het teken van geschiedenis. De geselecteerde boeken geven een antwoord op de veelvoorkomende kindervraag: “En toen?”. Of het nou over dino’s, ridders of oma’s gaat, overal zit een stukje geschiedenis achter. Tijdens je (bij)baan in de kinderopvang of het onderwijs besteed je veel tijd aan voorlezen. Dan komen deze boekentips goed van pas! Hieronder vind je een greep uit de leukste thematitels van de Kinderboekenweek 2020.

Voorlezen voor kinderen op het kinderdagverblijf, groep 1 & 2
Voor peuters en kleuters is het vaak nog lastig om de wereld van vroeger voor te stellen. Met deze boeken vertel je ze op een laagdrempelige manier over een stukje van de geschiedenis.

 • Held op sokken – Bette Westera & Thé Tjong-Khing
  Leuk boek in rijmvorm met mooie prenten. Over ridder Roderic die niet echt meetelt en alleen stomme klusjes mag opknappen. Maar als er gehakt is gemaakt van de draak, is de prinses erg benieuwd wie daarvoor heeft gezorgd. En dan blijkt Roderic toch een stuk meer te kunnen dan alle ridders dachten.
 • Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s – Guido van Genechten
  Een hilarische kennismaking met dinosaurussen met een kip in de hoofdrol. Kip legt aan de hand van haar familiefotoalbum uit dat er nog steeds dino’s bestaan. Zoals Kip zelf natuurlijk.
 • Josephina, een naam als een piano – Jaap Robben & Merel Eyckerman
  Bijzonder prentenboek over de ontwikkeling van oma’s door de ogen van een kind. Want wist je dat alle oma’s zelf ook ooit baby zijn geweest?

Voorlezen voor kinderen in groep 3 & 4
In groep 3 en 4 leren kinderen echt zelf lezen. Met onderstaande boeken oefen je en help je ze op weg. Sommige boeken kunnen ze zelf proberen te lezen, andere boeken lees je samen of aan ze voor.

 • Vandaag ben ik ridder – Thijs Goverde & Tineke Meirink
  In dit boek staan korte verhaaltjes over ridders en prinsessen. Heel geschikt voor kinderen die leren lezen (AVI-niveau E3).
 • Vos en Haas | Het land van de Nijl – Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing
  Een boek van Vos en Haas over mummies, farao’s en pyramides om samen te lezen. Vol met creatieve letterspelletjes en zoekopdrachten.
 • Verboden te vliegen – Martine Letterie & Rick de Haas
  Verrassend en toegankelijk voorleesboek voor jonge kinderen over de Tweede Wereldoorlog. Met een hoofdrol voor Fietje. Een klein meisje dat zorgt voor duiven die hetzelfde meemaken als Joden en zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voorlezen voor kinderen in groep 5 & 6
Vanaf groep 5 krijgen veel kinderen geschiedenisles op school. Heel belangrijk dus om dit vak spelenderwijs interessant te maken. Onderstaande titels helpen je daarbij.

 • De zee kwam door de brievenbus – Selma Noort
  Indrukwekkend, waargebeurd verhaal. Geschreven vanuit de 8-jarige Liesje die als klein meisje de watersnoodramp in 1953 meemaakte.
 • Professor Kleinbrein | De Romeinen – Sarah Devos & Heleen Brulot
  Professor Kleinbrein vertelt met veel humor alles wat je wilt weten over de Romeinen. Met veel weetjes en leuke tekeningen leer je de kinderen uit je klas alles over de veldslagen, keizers en gladiatoren.
 • Buiten is het oorlog – Janny van der Molen & Martijn van der Linden
  Indrukwekkend boek met mooie illustraties dat op begrijpelijke en toegankelijke wijze het verhaal van Anne Frank vertelt. Door een samenwerking met de Anne Frank-stichting blijft het boek inhoudelijk dicht bij de historische bronnen en feiten.

Voorlezen voor kinderen in groep 7 & 8
Deze thematitels nemen kinderen mee naar de Bronstijd, Nederlands-Indië en Curaçao. Maar voor de bovenbouw zijn er ontzettend veel geschiedenisboeken te vinden. Bedenk welk thema je wil behandelen en zoek boeken die kinderen op toegankelijke wijze meenemen in de geschiedenis. Zo bereid je ze goed voor op de geschiedenislessen die ze op het middelbaar onderwijs krijgen.

 • Brons – Linda Dielemans & Sanne te Loo
  Een verhaal vol spannende gebeurtenissen, geheimzinnige plekken en prachtige voorwerpen van duizenden jaren geleden. Kinderen leren waarom mensen hun meest kostbare bezittingen weggooiden in moerassen en rivieren.
 • Alleen Beer mocht mee – Vivian den Hollander
  Een aangrijpend, waargebeurd verhaal over opgroeien in oorlogstijd. Trudi woont in Nederlands-Indië als Japan daar binnenvalt en alles verandert. Trudi’s vader wordt gearresteerd en het gezin moet naar een jappenkamp. Zal Trudi haar vader ooit nog terugzien?
 • De Duik – Sjoerd Kyper & Sanne te Loo
  Een avontuurlijk boek over Roly, de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader. Van zijn vader leert hij het geheim van de Pontjesbrug in Willemstad. Wie onder de brug door zwemt belandt namelijk in het verleden. Dat mag hij aan niemand doorvertellen. Maar als zijn vader op een avond alleen gaat en niet meer terugkomt, moet hij het geheim tóch met iemand delen.

Benieuwd naar de ervaringsverhalen van onze studenten die werkzaam zijn in het onderwijs of kinderopvang? Lees hieronder verder.
Shanice maakt het verschil in een kinderdagopvang
Iggy werkt naast haar studie als assistentleerkracht in het speciaal onderwijs
Evelien werkt als pedagogisch medewerker bij een buitenschoolse opvang

Aethon verbindt gedreven talenten en (young) professionals aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang en het onderwijs, bij de overheid en bij woningcorporaties. Download ook onze handige app.