Vind je Ikigai

16 juni, 2022

Je ikigai (ee-key-guy). Misschien heb je er al eens eerder over gehoord. Ikigai is een Japans woord, wat meerdere betekenissen heeft die in het Nederlands eigenlijk niet echt voorkomen. Het houdt in dat je datgene vindt waar jij ’s morgens het liefst je bed voor uit komt. Volgens Japanners heeft iedereen een Ikigai. Dit kan al iets simpels zijn als elke dag je planten verzorgen, maar misschien word jij wel het meest gelukkig van mensen helpen? En moet je Ikigai ook iets zijn waarmee je geld verdient of niet? Geen zorgen, als aanmoedigers van ontwikkeling geeft Aethon je tips om je op weg te helpen met het vinden van je ikigai!

 

De schrijvers Miralles en Garcia hebben de boekenreeks Ikigai geschreven die volledig over het Japanse geheim voor langer en gelukkig leven gaan. De schrijvers bezochten het Japanse dorpje Okinawa. Eén van de weinige plekken op de wereld waar mensen bovengemiddeld gezond en oud worden. Maar wat is het geheim van dit dorp met het hoogste percentage honderdplussers? Miralles en Garcia zochten het uit. Volgens hen zijn er vier componenten belangrijk bij het vinden van jouw Ikigai. Het doel is hierbij gelukkig worden, niet rijk. Maar als je met jouw ikigai geld kunt verdienen is dat natuurlijk mooi meegenomen:

1. Waar je van houdt

Met wat houd je jezelf het liefst bezig? Een vakgebied, een hobby of een skill? Wat is iets dat je altijd zal blijven doen als je je geen zorgen hoeft te maken om geld, meningen van anderen of werken? Dit kan super breed zijn: mensen inspireren, dansen, breien, je verdiepen in een bepaald onderwerp. You name it!

2. Waar je goed in bent

“Ik ben goed in…” schrijf alles op wat je maar kunt bedenken, niks is te gek. Soms zit je passie namelijk in een klein hoekje, daar waar je het niet verwacht. Je kunt dit zelf allemaal bedenken, maar schroom niet om de mensen om je heen om feedback te vragen. Misschien ben je wel goed in het organiseren van feestjes, ben je heel goed in plannen, goed luisteren of mensen motiveren.

3. Wat de wereld nodig heeft

Voor velen kan dit een groot drijfveer zijn. Zijn er bepaalde maatschappelijke kwesties die jou bezighouden of waar jij je steentje aan zou willen bijdragen? Dit hoeft echter niet een ver van je bed show te zijn. Je kunt ook denken aan de wereld om je heen, zoals in je eigen vriendenkring, familie of stad.

4. Waar je betaald voor kan worden

Ondanks dat je Ikigai niet persé iets hoeft te zijn waarmee je geld verdient, zou het toch wel heel tof zijn als dat wel kan! Hoe zou je de bovenste drie punten kunnen inzetten voor iets waarmee je ook geld verdient? Welke skills, diensten of ideeën zijn zo waardevol dat men er geld voor zou betalen?

Je hebt deze vier segmenten ingevuld. En nu? Nu is het tijd om te kijken waar je overlapping vindt tussen deze vier componenten en hoe je dit eventueel zou kunnen toepassen in je leven. Bedenk wat je nodig hebt om dit te bereiken en welke stappen er gezet moeten worden. Heb je misschien hulp van buitenaf nodig? Veel vragen, maar weet dat je hier niet meteen antwoord op hoeft te hebben. Neem de tijd om erover na te denken hoe dit kan bijdragen aan je eigen ontwikkeling. Ook als je het nog niet weet kun je deze vier componenten over een tijdje gewoon weer invullen. Wie weet wat er dan uitkomt. Maar één ding is zeker, zo kom je stap voor stap dichterbij en vind je je Ikigai!

Aethon verbindt gedreven talenten aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang, bij de overheid en bij woningcorporaties.

Voor de zevende keer op rij is Aethon een FD Gazelle

“We zijn enorm trots op deze bekroning van onze blijvende groei. Een uitzonderlijke zegereeks van zeven maakt dit voor ons een bijzonder moment.”

16 juni, 2022
Lees meer over Voor de zevende keer op rij is Aethon een FD Gazelle

Eerste werkweek in de zorg? De do’s & don’ts

Nieuwe (bij)baan in de zorg? Wij leggen je uit wat je vooral wel en niet moet doen tijdens je eerste werkweek.

16 juni, 2022
Lees meer over Eerste werkweek in de zorg? De do’s & don’ts