Rust bewaren in de zorg?

Gebruik deze 5 tips

15 maart, 2022

Tijdens het werken in de zorg zullen er momenten zijn wanneer je zelf de rust moet bewaren, om zo je werk goed te blijven doen. Je dienst kan bijvoorbeeld een keer extra lang of hectisch zijn. Op zulke dagen is het belangrijk om je hoofd koel te houden en rust te vinden in je werk. Hoe kan je dat het beste doen? Wij je vijf tips om rust te bewaren tijdens het werken in de zorg. 

 

1. Begin je dienst op tijd

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je dienst op tijd beginnen zorgt voor een rustige start. Je gunt jezelf zo de tijd om een overzicht van je werk te krijgen. Een goed overzicht zorgt ervoor dat je alles op een rij hebt, en overzichtelijk te werk kan gaan. Maar ook begint je dag zo zonder stress. Tijdens je dienst moet je namelijk een hoop werk doen, de ene taak is wat zwaarder dan de andere. Daarom is het belangrijk om goed op te kunnen starten. Door op tijd te komen of iets eerder te komen, begin je een stuk relaxter je dag.  

 

2. Ken je grenzen en communiceer ze

Het kan zo zijn dat je soms lange en vermoeiende dagen maakt in de zorg. Daarom is het belangrijk om van te voren je eigen grenzen te communiceren met je leidinggevende. Door je grenzen te communiceren bescherm je jezelf. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om je grenzen te stellen en communiceren, zodat je hier niet overheen kan gaan.Dit kan je op verschillende manieren aangeven. Probeer altijd open te zijn richting je leidinggevende en zoek samen een geschikte oplossing als je merkt dat je aan je grens zit.  

 
3. Stel prioriteiten tijdens je werk 

Om je werk goed te laten verlopen, kun je het beste aan de cliënt vragen wat hij/zij van je verwacht. Dit voorkomt dat je onnodige handelingen verricht. Hierdoor kun je prioriteiten stellen in de werkzaamheden die je sowieso moet uitvoeren. Als je bijvoorbeeld in de thuiszorg werkt, moet je misschien je cliënt begeleiden bij het dagelijkse leven en ook huishoudelijke hulp. Als je weet wat de prioriteiten zijn tijdens je dienst, kun je het beste je tijd indelen tijdens het werken. Met als gevolg dat je een goed overzicht krijgt van je werkzaamheden.  

 

4. Neem je rust

Op hectische momenten kun je het beste een time-out nemen. Door even een pauze te nemen, heb je een moment om tot rust te komen. Rust kan je met verschillende dingen helpen. Het herstelt bijvoorbeeld je aandacht en motivatie, maar het kan ook je prestaties verbeteren. Kortom, het is belangrijk om een moment te nemen om op adem te komen. Hierdoor kun je jezelf herpakken, zodat je daarna weer opgeladen en vol met vertrouwen aan de slag kunt.  

 

5. Reflecteer op je werk 

Een moment van reflectie kan ervoor zorgen dat je goed stilstaat bij het werk dat je hebt gedaan. Maar ook kun je ervan leren door terug te kijken op ervaringen. Doordat je steeds nadenkt over de handelingen die je verricht, kun je zelf tijd besparen. Daarnaast is het ook altijd goed om feedback te vragen aan je collega’s. Sta je hier open voor, dan kan je kwaliteiten het snelste verbeteren. Omdat je reflecteert op je handelingen is het makkelijk om te bepalen, wanneer je iets het beste wel of niet kunt doen. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder gestrest raakt tijdens het werken. 

5 tips om efficiënt thuis te werken

Wil jij weten hoe je vanuit huis werken het beste aanpakt?

15 maart, 2022
Lees meer over 5 tips om efficiënt thuis te werken

'Wat ik ook doe, ik wil altijd de beste zijn'

Casper Bannet, CEO van Aethon in gesprek met Quote.

15 maart, 2022
Lees meer over 'Wat ik ook doe, ik wil altijd de beste zijn'