Wat is een prikaccident?

en hoe voorkom je dit?

13 juli, 2020

Werk je in de zorg? Dan is de kans groot dat je in aanraking komt met bloed of ander lichaamsvocht van de cliënten die je verzorgt. Het is dus erg belangrijk dat je zo veilig mogelijk werkt om prikaccidenten te voorkomen. Zo zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook van je cliënten. Aethon vertelt je wat een prikaccident is en hoe je dit voorkomt.

 

Wat is een prikaccident?

Heb je ergens een (open) wondje? Dan kun je besmet raken als jouw bloed in contact komt met iemand die een bloedoverdraagbare aandoening heeft. Denk hierbij aan hepatitis B, hepatitis C en hiv. De besmetting vindt meestal plaats door middel van een prik-, snij-, bijt- of spatongeval. De verzamelnaam hiervoor is een prikaccident. Wanneer je jezelf prikt of snijdt met een scherp voorwerp (zoals een injectienaald of zelfcontrolelancet) waar mogelijk besmet bloed aan zit, wordt dit een prik- of snijaccident genoemd. Bij een spataccident raak je mogelijk besmet door het bloed dat op slijmvliezen, open of kapotte huid terechtkomt. Komt er bloed in aanraking met mondslijmvlies of speeksel in een open wond? Dan wordt dit een bijtaccident genoemd.

Wat zijn de meest voorkomende prikaccidenten?

Prikaccidenten kunnen op verschillende manieren ontstaan zoals:

 • Een ongeluk waarbij de huid is verwond door een scherp voorwerp waar bloed of wondvocht aan zit. Denk hierbij aan een gebruikte injectienaald
 • Een geval waarbij iemand, die een open of kapotte huid heeft (wond, eczeemplek), in contact komt met bloed of wondvocht van iemand anders. Bijvoorbeeld na een ongeval waarbij eerste hulp moet worden verleend
 • Een situatie waarbij er bloed of speeksel van een besmet persoon in aanraking komt met de mond of slijmvliezen van iemand anders. Bijvoorbeeld bij de
 • uitwisseling van speeksel tijdens mond-op-mondbeademing
 • Menselijke bijtwonden
Hoe voorkom je een prikaccident?

Het is de verantwoordelijkheid van de zorginstelling om verschillende maatregelen te nemen zodat de kans op een prikaccident kleiner wordt. Denk hierbij aan het verschaffen van veilige naaldsystemen. Maar als je in de zorg werkt, heb je als werknemer zelf ook verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld als het gaat om het volgen van de veiligheidsrichtlijnen en het juiste gebruik van veilig materiaal. Werk je in de thuiszorg? Dan neem je zelf de benodigde materialen mee als je een cliënt bezoekt. Nóg belangrijker dus dat je je goed aan de richtlijnen houdt. Zo waarborg je jouw veiligheid en die van degene die je verzorgt.

Welke richtlijnen helpen bij het voorkomen van een prikaccident?

Er zijn een aantal richtlijnen waarmee je rekening moet houden. Hieronder de belangrijkste:

 • Volg de algemene hygiënerichtlijnen van jouw werkgever
 • Draag altijd de juiste werkkleding
 • Draag handschoenen en mondmaskers wanneer nodig
 • Werk in een goedverlichte ruimte
 • Gebruik veilige naaldsystemen en naaldbekers
 • Wijs collega’s op het risico
 • Voorkom dat je gehaast te werk gaat
 • Giet voorwerpen met mogelijk verontreinigde lichaamsvloeistoffen (zoals een po) voorzichtig leeg
Wat moet je doen bij een prikaccident?

We hopen natuurlijk dat een prikaccident je niet overkomt. Maar mocht het toch gebeuren, handel dan direct volgens protocol. Laat de wond goed doorbloeden en spoel grondig af met water. Besmetting via de slijmvliezen opgelopen? Spoel deze ook meteen uit met water. Desinfecteer de plek en meld het prikaccident bij je werkgever of via meldpunt PrikPunt. Zij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar via telefoonnummer 088 – 77 454 63.

Gerelateerde artikelen:
Met deze tips maak je van je eerste werkdag in de zorg een succes

Aethon verbindt gedreven talenten aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang, bij de overheid en bij woningcorporaties.

Aethon geeft stichtingen een steuntje in de rug.

Aethon heeft met de opbrengsten die opgehaald zijn tijdens de feestdagen een bedrag gedoneerd aan Stichting Haags Dierencentrum en Stichting Kop op tegen kanker.

13 juli, 2020
Lees meer over Aethon geeft stichtingen een steuntje in de rug.

Aethon Groep breidt uit met overname opleider SVOZ

Met de toevoeging van SVOZ in de portfolio van de Aethon Groep wordt het mogelijk om sneller op de vraag van onze klant in te kunnen spelen als het gaat om opleiden en training.

13 juli, 2020
Lees meer over Aethon Groep breidt uit met overname opleider SVOZ

Wouter - Talent Woningcorporatie

"Ik laat zien dat ik niet puur theoretisch uit de hoek kom."

Lees meer over Wouter - Talent Woningcorporatie