Op jonge leeftijd maakten deze 4 mensen al impact

1 februari, 2022

De wereld veranderen, en dat al op jonge leeftijd. Uiteindelijk is het iets wat veel ons wel zouden willen. Maar dit is, helaas, maar voor een paar mensen in de wereld weggelegd. Toch kan iedereen op jonge leeftijd al impact maken. Zo kan je impact maken op je carrière, je familie, je toekomst en zelfs je bankrekening. Dit artikel verteld de verhalen van vier succesvolle jongeren die op jonge leeftijd al impact wisten te maken.

 

Jeanne d’Arc –17 jaar

Wellicht zegt deze naam je niets, maar Jeanne d’Arc wist in de middeleeuwen op jonge leeftijd impact te maken op haar land. De Honderdjarige Oorlog (1337 tot 1453) was verwoestend voor Frankrijk. Maar Jeanne d’Arc – een meisje van het platteland – wist in 1429 het tij te keren voor haar land. Op haar zeventiende wist ze de leiders van haar land over te halen om haar een leidinggevende rol te geven in het leger. Met afgeknipte haren en mannenkleding aan wist ze negen dagen na haar aankomst in Orléans de Engelse troepen te verslaan. Tot op de dag van vandaag is zij niet weg te denken uit de geschiedenisboeken.

Malala Yousafzai – 24 jaar

Toen ze 11(!) jaar was kwam Malala al in het nieuws toen ze een weblog bijhield op de website van de BBC over de gewelddadigheden van de Taliban in de Swatvallei. De Taliban nam haar dit niet in dank af. Bij een gerichte aanslag in 2012 raakte Malala zwaargewond door een kogel in haar hoofd en hals. Gelukkig overleefde ze de aanslag. Nu is ze de jongste winnaar ooit  die de Nobelprijs voor de Vrede heeft ontvangen, twee boeken heeft geschreven en de wereld over reist. Toen Malala 15 was heeft de VN (Verenigde Naties) 10 november uitgeroepen tot de Dag van Malala, waarmee de VN aandacht wil vragen voor de 61 miljoen kinderen die wereldwijd geen basisonderwijs krijgen.

“Jongeren moeten dromen zonder grenzen en geloven dat de magie in henzelf zit.”

Malala Yousafzai – Oktober 2017

Steve Jobs – 21 jaar

21 was Steve Jobs toen hij samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne Apple Computer (het nu welbekende Apple) oprichtte. Na een turbulente start van het bedrijf waar successen werden vergezeld met mislukkingen, wist Jobs in 1984 de wereld te veranderen met het uitbrengen van de MacIntosh. Door velen wordt de MacIntosh de grondlegger genoemd van wat we nu de PC noemen. Later wist Jobs nog meer impact te maken met het uitbrengen van de iPod (2001) en de iPhone (2007). Met de iPhone heeft Jobs de wereld het meest doen veranderen. Namelijk door drie losse apparaten te combineren: de computer, de iPod en een telefoon. Een ontwikkeling die niet meer weg te denken is in ons dagelijks leven.

Teun Toebes – 21 jaar

Wellicht wereldwijd een wat minder bekende naam, maar toch maakt Teun Toebes op 21-jarige leeftijd impact op Nederland met zijn boek VerpleegThuis. Teun maakte de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe dat is of te kijken hoe de zorg verbeterd kan worden, maar ook om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld over dementie moeten aanpassen. In zijn boek beschrijft Teun hoe wij als samenleving de zorg kunnen veranderen. Het boek is niet alleen een boek over dementie, maar over ons allemaal. Waarom? Omdat er één vijfde kans is dat jij en ik hetzelfde lot tegemoet gaan. “Een voorbeeld voor anderen” is het compliment dat Mark Rutte aan Teun gaf.

De beste studiekeuze maken

Met deze tips kun je een opleiding vinden die bij je past.

1 februari, 2022
Lees meer over De beste studiekeuze maken

4 handige tips tegen werkstress

4 tips om werkstress aan te pakken en te genieten van je vrije tijd

1 februari, 2022
Lees meer over 4 handige tips tegen werkstress