Hoe trek je steunkousen aan en uit?

Handig stappenplan.

Als je in de zorg werkt is één van je taken om steunkousen aan- en uit te trekken bij cliënten. Een lastig klusje. Het liefst help je je cliënten met het aantrekken van de steunkous als je cliënt nét uit bed komt. Alleen je werkplanning laat het niet altijd toe om op het juiste tijdstip aanwezig te zijn. Aethon heeft een handig stappenplan gemaakt hoe je snel en gemakkelijk de steunkous aan- en uittrekt bij een ander.

Aantrekken van de steunkous

1. Persoonlijke verzorging

Voordat je begint, zorg je voor je persoonlijke verzorging. Heb je lang haar? Handig om je haar dan vast te doen in een staart of knot. Hand- of polssierraden verwijder je en je wast je handen. Zorg ervoor dat je rubberen handschoenen aantrekt, zodat je straks goed grip hebt op de steunkous.

2. Actieve houding

Een elastische kous trek je aan over een bloot, droog been. Ga naast de cliënt zitten in een actieve houding. Vraag of de cliënt zijn/haar been en voet in het midden van jouw schoot wil leggen. Controleer eerst het been op wondjes, eczeem, oedeem, pijn en hygiëne.

3. Aantrekhulpmiddel aanbrengen

Een aantrekhulpmiddel maakt het gemakkelijker om de steunkous aan- en uit te trekken bij een cliënt. Pak het aantrekhulpmiddel met beide handen vast en breng dit aan over de voet. Let op dat de stiknaden en merktekens zich aan de zijkant van de voet bevinden.

4. Steunkous aantrekken

Pak de steunkous binnenstebuiten vast en trek deze over je hand. Pak de hiel van de steunkous en trek die uit.

Vervolgens trek je de steunkous over het aantrekhulpmiddel aan, tot op de enkel van de cliënt.

steunkousen aantrekken

5. Verwijder het aantrekhulpmiddel

Wrijf met beide handen totdat de voet en de enkel van de elastische kous goed op hun plek zitten. Zorg ervoor dat er twee vingers ruimte tussen de steunkous en de knieholte zit. Verwijder het hulpmiddel door tegenover de cliënt te zitten. Met één hand hou je de hiel vast, met je andere hand verwijder je het hulpmiddel door voorzichtig aan de lus te trekken.

stap 11 12

stap 12 14

6. Zit de steunkous goed?

Ga naast de cliënt zitten. Trek de kous omhoog en verdeel hem goed over het been. Wrijf met de vlakke hand over de kous. Als het een kous met een naad is (vlakbrei kous), dan dient de naad aan de achterkant te zitten.

👉 Tip! Met rubberen handschoenen hoef je niet aan de kous te trekken, maar wrijf je om de kous glad en strak aan te krijgen. De kous blijft zo ook langer heel. Mooi meegenomen!

Uittrekken van de steunkous

Bij het uittrekken van de steunkous ga je naast de cliënt zitten en pak je de kous bij de boord. Trek deze naar beneden, tot over de voet van de cliënt. Plaats je duim tussen de kous en de hiel en ‘wip’ de kous vervolgens over de voet van de cliënt.

We hebben voor de fotoreportage een steunkous met open teen genomen en het Easyglide aantrekhulpmiddel.

Meer Aethon artikelen:
Volg je een HBO-V opleiding? En wil je je carrière een boost geven? Lees alles over onze mogelijkheden.
Op zoek naar gespreksstof als je bij een nieuwe cliënt op bezoek bent? Lees dit artikel.

Aethon verbindt gedreven talenten en (young) professionals aan betekenisvol werk in de zorg, in de onderwijs, bij de overheid en bij woningcorporaties. Download ook onze handige app.