Cv opbouwen tijdens je studie

5 voordelen die hierbij horen

20 december, 2021

Leestijd: 3 min.

 

Je cv opbouwen is niet iets waar men aan denkt tijdens hun studie. Maar vaak verwachten studenten direct na hun studie hun droombaan binnen te hengelen, echter loopt het in de praktijk vaak anders. Maar wat kan je doen om de kans op deze droombaan realistischer te maken? Precies! Tijdens je studie al beginnen met je cv opbouwen. De voordelen hiervan? Dat vertellen we in dit artikel.

 

1. Je doet relevante werkervaring op

Veel studenten hebben tegenwoordig een (bij)baantje. Dat moet ook wel met de vele kosten die het studentenleven met zich meebrengt. Maar wat nou als je een (bij)baan zoekt die aansluit op de branche waar je later in wil gaan werken? Dit is een win-win situatie voor jou en je toekomstige carrière. Op deze manier leer je wat er nodig is om na je studie dichterbij die droombaan te komen en betreedt je met een voorsprong de arbeidsmarkt.

2. Je bouwt een netwerk op

Als je aan het werk bent, als talent of professional, bouw je altijd een netwerk op. Netwerken is het opbouwen en onderhouden van langdurige (zakelijke) relaties. Binnen een netwerk is het geven en nemen. Jij helpt jouw netwerk aan tips of nieuwe contacten, maar dit kan je ook terug verwachten. Als je binnen de branche waar je wil werken een netwerk opbouwt, is de kans groot dat je een tip krijgt die kan leiden tot een eerste baan. Tijdens je studie kan je dus al beginnen met bouwen aan een netwerk.

TIP: probeer dit netwerk wel goed te onderhouden, dit kan bijvoorbeeld via LinkedIn.

3. Je leert de branche beter kennen

Tijdens je studie leer je al veel over de branche waar je later in gaat werken. Maar hoe het er precies aan toe gaat is vaak hetgeen wat mist in je studieboeken. Als je je cv aan het opbouwen bent tijdens je studie door middel van een (bij)baan, krijg je alles mee over het werken binnen een organisatie. Zo leer je hoe de hiërarchie in elkaar zit, hoe (échte) patiënten kunnen zijn en hoe zwaar het werk nu eigenlijk kan zijn. Een beter inkijk in je latere werkveld bestaat er eigenlijk niet.

4. Je komt makkelijker aan een baan na je studie

Het vinden van een eerste baan na je studie is nooit eenvoudig. Je moet maar net de juiste vacature tegenkomen en heb je die gevonden dan zijn er vaak nog veel andere kandidaten. Wanneer je tijdens je studie al bezig bent geweest met het opbouwen van je cv, laat je aan werkgevers zien dat je al ervaring hebt. Hiermee heb je een streepje voor op andere kandidaten. Ook laat je zien geïnteresseerd te zijn in de branche en dat je vol met ambitie zit. Ik zou het wel weten dan als werkgever!

5. Meer geld om leuke dingen te doen

In het begin van dit artikel werd het al even benoemd, het studentenleven is helaas niet al te goedkoop. Een (bij)baan helpt al een heel stuk om deze kosten te dekken. Vaak is het zo dat een (bij)baan in een grotere organisatie, ook een beter salaris met zich meebrengt. Er is ook vaak ruimte om meer te werken en zelf je uren in te delen.

 

Gerelateerde artikelen:
5 tips | Zo schrijf jij een sterk cv

Aethon verbindt gedreven talenten aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang, bij de overheid en bij woningcorporaties.

Last van belangst?

Tips om van je belangst af te komen en je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden.

20 december, 2021
Lees meer over Last van belangst?

Welke vragen stel je bij een client in de thuiszorg?

Tips wanneer small talk niet jouw sterkste punt is.

20 december, 2021
Lees meer over Welke vragen stel je bij een client in de thuiszorg?