5 tips om jezelf te ontwikkelen

op de werkvloer

27 januari, 2020

Persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden zijn belangrijk. Je wilt meer. Maar hoe doe je dat op je werk? Een koning(in) in ontwikkeling werpt namelijk ook zijn vruchten af voor een organisatie. Aethon geeft je vijf tips zodat je je continu kan blijven ontwikkelen en jij aan het roer blijft staan van jouw (toekomstige) carrière. Dus ook bij je studenten bijbaan.

 

1. Pak de regie

Je bent verantwoordelijk voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. Je zit zelf achter het stuur en bepaalt hoeveel gas je geeft. Door te weten waar je staat en waar je naartoe wilt kun je gerichter te werk gaan. Hier heb je dus zelfkennis voor nodig. Wat zijn je plus- en minpunten. Wat vind je leuk om te doen en wat minder? En waar wil je in groeien? Verdiep jezelf hierin, zodat je de regie kunt pakken wanneer je dit bespreekt met je leidinggevende.

2. Zoek een plek waar je kan blijven leren

Aansluitend op de vorige tip is het dus belangrijk om in een werkomgeving te werken waar de focus op jouw ontwikkeling belangrijk is. Onderzoek voordat je ergens aan de slag gaat dus altijd wat een organisatie jou hierin te bieden heeft. Heeft het bedrijf ruimte voor opleidingen en cursussen en bespreken jullie om de zoveel tijd jouw voortgang en doelen?

3. Doe iets of niets met feedback

Zie feedback van collega’s op de werkvloer als een cadeau. Je kunt het uitpakken en er je voordeel mee doen. Of je bedankt de gever en legt het weg om er vervolgens nooit meer naar te kijken. Vergeet niet dat je ontzettend veel kunt leren van collega’s op de werkvloer en dat velen waarschijnlijk veel langer binnen het werkveld werken dan jij. Je kunt feedback het beste zien als een kans om jezelf te ontwikkelen. Hoe? Door goed te luisteren, toelichting te vragen en vervolgens te bedenken wat je met de tips gaat doen en hoe dit in jouw voordeel kan werken.

4. Blijf je netwerk vergroten

Verzamel mensen om je heen die je verder kunnen helpen. Niet alleen je collega’s, maar ook een Talentmanager en mede-talenten. Ze helpen je om sneller je leerdoelen te realiseren. Hoe concreter je voor ogen hebt wie je bent en wat je zoekt, hoe effectiever je jouw netwerk kunt inzetten en hoe leuker het wordt. PS: Vergeet geen vragen te stellen. Dat moet je vooral juist doen!

5. Start met een traineeship

Heb je je studie afgerond, ben je toe aan een volgende stap én wil je blijven leren op de werkvloer? Kickstart jouw carrière dan met een traineeship! Een traineeship is dé ideale manier om werken en leren samen te brengen. Je combineert namelijk theorie en praktijk en krijgt persoonlijke begeleiding. Daarnaast krijg je vaak de kans om een kijkje in diverse keukens te nemen en maak je kennis met verschillende afdelingen binnen een organisatie.

Tip: Wist je dat onze zusterorganisatie Samen Professionals traineeships aanbiedt? Je kunt aan de slag in de zorg, bij de overheid of een woningcorporatie. Na dit traject behoor je tot de meest gewilde kandidaten op de arbeidsmarkt. Dit resulteert vaak in een vaste baan bij jouw huidige werkgever of een stevig cv om met het volle vertrouwen het sollicitatieproces in te gaan.

 

Gerelateerde artikelen:
5 PRAKTISCHE BESPAARTIPS VOOR STUDENTEN

Aethon verbindt gedreven talenten aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang, bij de overheid en bij woningcorporaties.

5 tips voor de leukste activiteiten in huis!

Wij verzamelden 5 tips om de verveling tegen te gaan!

27 januari, 2020
Lees meer over 5 tips voor de leukste activiteiten in huis!

10 (be)spaartips voor studenten

Zo kan jij nog nét dat terrasje in de zon pakken aan het einde van de maand.

27 januari, 2020
Lees meer over 10 (be)spaartips voor studenten

Evelien - Medewerker BSO

"Geen enkele dag is hetzelfde.''

Lees meer over Evelien - Medewerker BSO