Zo schrijf jij een sterk cv

5 tips die je hierbij helpen

9 november, 2021

Het schrijven van een goed cv is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Maar hoe schrijf je nou een sterk cv? Een cv (curriculum vitae) is een samenvatting van jouw professionele leven. Je beschrijft hierin wie je bent, wat je werkervaring is en over welke vaardigheden je beschikt. Werknemers ontvangen vaak veel cv’s, het is dus belangrijk dat je opvalt. Maar hoe? Met deze vijf tips helpen we je jouw cv te schrijven én op te vallen.  

 

1. Schrijf je cv aan de hand van deze onderwerpen 

Voordat je een cv gaat schrijven is het handig om te weten wat er precies in moet staan. Zorg ervoor dat deze 10 onderwerpen in ieder geval op je cv staan: 

 1. Persoonlijk profiel + zakelijke foto 
 2. Werkervaring 
 3. Opleidingen 
 4. Stages 
 5. Talen (+ hoe goed je deze spreekt en schrijft) 
 6. Vaardigheden & competenties 
 7. Cursussen 
 8. (eventueel) Vrijwilligerswerk 
 9. Referenties 
 10. Hobby’s 
2. Zorg voor overzicht 

Als je cv een rommeltje is, dan is het voor een potentiële werkgever niet aantrekkelijk om door te lezen. Zorg ervoor dat je cv er overzichtelijk uitziet en dat alles netjes op papier staat. Maak gebruik van (herkenbare) tussenkopjes en maak dingen die je wil uitlichten dikgedrukt. Daarnaast is het altijd van toegevoegde waarde als jouw cv opvallend is. Gebruik een mooie lay-out zodat jouw cv eruit springt vergeleken met je “concurrentie”. Sites als Canva zijn hier uitermate geschikt voor. 

3. Less is more 

Maak je cv niet te lang. Het is niet de bedoeling dat het een heel boekwerk wordt. Probeer je cv maximaal één of twee pagina’s te maken. Dit weerhoudt je ervan hele lange stukken tekst te schrijven. Door het belangrijkste op de eerste pagina te zetten kan je (potentiële) werkgever in één oogopslag zien wat jij te bieden hebt.

4. Houd je aan de ongeschreven regels 

Het leven zit vol met ongeschreven regels, zoals het opstaan voor oudere mensen in de trein. Zo zijn er ook ongeschreven regels waar je je aan moet houden bij het schrijven van je cv: 

 • Vermijd clichés; woorden als “9-5 mentaliteit” of “teamplayer” zijn vaak nietszeggend en voegen niks toe. Laat deze woorden dan vooral uit je cv. 
 • Laat vakjargon achterwegen; iedereen moet jouw cv kunnen begrijpen, van recruiters tot werkgevers. Laat lastige vaktermen achterwegen en vervang deze voor woorden die de meeste mensen kennen. 
 • Weet wat je op social media zet; naast dat recruiters op je cv kijken, kijken ze ook naar je social media. Houd dit gepast en zorg dat hier geen gênante foto’s op staan. 
5. Spits je cv toe op de vacature 

Vaak komt het voor dat werkzoekenden eerst hun cv opstellen en daarna reageren op een aantal vacatures. Wij raden aan dit om te draaien. Ga op zoek naar één of twee leuke vacatures en bouw je cv daaromheen. Speel in op de wensen en behoeften van de werkgever. Wanneer ze op zoek zijn naar iemand met passie voor de (ouderen)zorg, verwerk dan vooral je ervaring hiermee in je cv. 

Bonustip 

Het klinkt misschien cliché, maar voorkom spelfouten. Laat je cv nog eens nalezen door iemand om er zeker van te zijn dat het goed leesbaar is en er geen fouten te vinden zijn. 

Put your skills to the test. Verdiep je in de sectoren waarin wij actief zijn. Kijk of er een vacature voor jou bij zit en schrijf je cv aan de hand van de bovenstaande vijf tips. Succes! 

 

Gerelateerde artikelen
6 TIPS OM INDRUK TE MAKEN MET JE LINKEDIN PROFIEL

Aethon verbindt gedreven talenten aan betekenisvol werk in de zorg, in de kinderopvang, bij de overheid en bij woningcorporaties.

De beste studiekeuze maken

Met deze tips kun je een opleiding vinden die bij je past.

9 november, 2021
Lees meer over De beste studiekeuze maken

Do's en Dont's bij je Sollicitatiegesprek | Aethon Kickstart

9 november, 2021
Lees meer over Do's en Dont's bij je Sollicitatiegesprek | Aethon Kickstart

Ben - Thuiszorgmedewerker

"Deze (bij)baan is van toegevoegde waarde."

Lees meer over Ben - Thuiszorgmedewerker