Identiteit en Identiteitsdocumenten

1. Module Identiteit & identiteitsdocumenten (2 dagdelen)

Kun jij technisch en tactisch onderzoek doen naar iemands identiteit en zodoende verifiëren of de persoon, het document en zijn verhaal kloppen?

Je krijgt aan de balie te maken met burgers die je moet controleren op hun identiteit. In deze module ga je met profiling en echtheidskenmerken van reisdocumenten aan de slag. Je gaat in het praktijkgedeelte van deze module aan de hand van foto-vergelijkingen onderzoeken of iemand dezelfde persoon is of dat je te maken hebt met een look-a-like. Ook doe je een rollenspel, waarbij je leert om identificerende vragen te stellen. Klopt de leeftijd? Weet de persoon drie feestdagen van het land van herkomst te noemen? Je leert gedrag lezen, hoe komt de burger over als jij vraagt waar hij zijn boodschappen haalt? Daarnaast ga je met echte documenten en falsificaties van reisdocumenten aan de slag en leer je de echtheidskenmerken van reisdocumenten te analyseren. Na deze training weet je of het reisdocument dat voor je ligt echt, vals of vervalst is en durf je te twijfelen! Je schakelt bij twijfel een hoger en breder opgeleide collega – uit de backoffice – in om verder onderzoek te doen.

2. Module Brondocumenten (2 dagdelen)

Heb je wel eens een brondocument technisch en tactisch onderzocht? En weet je dat brondocumenten makkelijker zijn te vervalsen dan reisdocumenten? En dat brondocumenten per land en zelfs per gemeente kunnen verschillen? Dan vermoed je vast ook dat deze module erg belangrijk is bij het tegengaan van identiteitsfraude!
Denk bij brondocumenten aan bijvoorbeeld geboorteakten, huwelijksakten, echtscheidingsakten, verklaringen ongehuwde staat en nationaliteitsverklaringen. Omdat er zoveel verschillende brondocumenten zijn en zij vaak worden vervalst, is het belangrijk dat jij verschillende verschijningsvormen en lay-outs (her)kent. Op die manier kun je namelijk vervalst en vals van echt onderscheiden op basis van technische aspecten zoals papier, watermerken, druk- en kopieertechnieken en gebruik van stempels. Maar kloppen bijvoorbeeld ook leeftijden en data van de verschillende documenten en was een uitgiftedatum niet toevallig een nationale feestdag?
Na deze module kun je zelfstandig brondocumenten onderzoeken op echtheid, legalisatie en verificatie.