Masterclass burgerlijke stand

Startdatum

  • Afstamming:
  • Huwelijk:
  • Overlijden:
  • Naamrecht:

1. Module Afstamming (3 dagen)

Er zijn diverse manieren waarop een relatie kan ontstaan tussen een ouder en een kind. Dit moet op de juiste manier in de Basisregistratie Personen (BRP) worden vastgelegd. Je zult dus veel kennis moeten hebben over het bepalen en registreren van de gezagsverhouding, op basis van de wet. Dit komt allemaal in de module Afstamming aan de orde.

Omdat ieder land andere regels hanteert, is dit een belangrijke module. Hierna weet je alles over afstamming, geboorteakte, erkenning, vondelingen, gezagsverhouding, ontkennen van het vaderschap en adoptie.

2. Module Huwelijk & geregistreerd partnerschap (2 dagen)

Als burgers willen trouwen of hun partnerschap willen registreren, moeten zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. In deze module komen alle stappen rond de administratieve afhandeling van het huwelijk en het geregistreerd partnerschap aan de orde. Ook gaan we in op het herkennen van schijnhuwelijken en hoe je hier mee moet omgaan.

Na deze module kun jij een huwelijksakte en een akte voor geregistreerd partnerschap opmaken en verwerken in de Basisregistratie Personen (BRP).

3. Module Overlijden (1 dag)

Zoals een geboorte geregistreerd wordt, wordt ook een overlijden geregistreerd. Vanzelfsprekend wil je hier geen fouten in maken. Tijdens deze module krijg je daaorm antwoord op vragen zoals: in welke plaats moet er voor overlijden aangifte gedaan worden? Welke verplichtingen zijn er als er aangifte van overlijden wordt gedaan en wat is de termijn van de overlijdensaangifte?

Kortom, je leert alles over de regelgeving rondom overlijden en lijkbezorging. Maar ook leer je het opmaken van een overlijdensakte en een gelofte, en natuurlijk hoe je al deze feiten verwerkt in de BRP.

4. Module Naamrecht (1 dag)

Wist jij dat een pasgeboren kind niet zomaar elke voornaam kan krijgen die de ouders bedenken? Wat wel en niet kan is in het naamrecht vastgelegd. Ook hiervoor gelden in Nederland andere regels dan in veel andere landen. Na deze module ben jij volledig op de hoogte van alle zaken rondom naamgebruik en naamwijzigingen.