Praktijkcoach Mandy is vers. Bij Sint Jacob werkt ze sinds kort nieuwe collega’s in, die starten via Aethon. Ingewerkt worden is superrelaxt. Je start fijner. Lees hoe Mandy dit zelf beleeft.

Hoi Mandy! Wat is jouw achtergrond?
Sinds 2012 werk ik in de ouderenzorg, waar ik ben begonnen als huiskamermedewerker bij Sint Jacob. Intern heb ik de opleiding Verzorgende IG gevolgd in een leer-/ werk-traject. Drie jaar geleden haalde ik mijn diploma en deed ik ervaring op bij verschillende somatische en psychogeriatrische afdelingen.

Waarom heb je uiteindelijk gekozen voor verpleging?
Het leuke aan dit vak vind ik het contact met de cliënten en de nauwe samenwerking met de collega’s. De dankbaarheid van de cliënten geeft me veel voldoening en ik werk graag in een team.

In de zorg is geen dag hetzelfde en er is altijd iets te leren. Hierdoor blijf ik uitgedaagd en zal dit werk me nooit gaan vervelen.

Je werkt inmiddels enkele weken als praktijkcoach bij Sint Jacob. Hoe zijn deze eerste weken je bevallen?
Goed! Tussen het verzorgen door, leg ik de student-zorgverlener zoveel mogelijk de verschillende processen en systemen uit, en wat kwalitatief goede zorg verlenen inhoudt. Ik vind het soms uitdagend om daar een goede balans tussen te vinden. Maar ik vind het erg leuk!

Hoe ziet een reguliere dag van een praktijkcoach eruit?
Ik start de dag met het lezen van de overdracht en de cliënt-agenda’s. Samen met de student-zorgverlener bespreek ik welke handelingen geoefend moeten worden en hoeveel ervaring hier al mee is opgedaan.

Samen met de student-zorgverlener die opgeleid wordt tot niveau 3, deel ik de medicatie en teken dit digitaal af. We verlenen samen de zorg aan de cliënten waarbij de verschillende handelingen voorkomen en ik geef daarbij instructies.

Nadat de ADL-zorg is verleend, rapporteren we de bijzonderheden in het dossier en evalueer ik met de student-zorgverlener hoe de dag is verlopen en wat de aandachtspunten zijn.

Collage.jpg

Wat vind je het leukste in de samenwerking met de student-zorgverlener?
Het leukste vind ik dat de studenten allemaal een verschillende achtergrond hebben en dat ze vaak nog erg leergierig zijn.

Volg je als verzorgende ook extra opleidingen of trainingen om je kennis op peil te houden?
Elke twee jaar laat ik de risicovolle verpleegtechnische handelingen toetsen op mijn bekwaamheid hierin. Denk daarbij aan katheteriseren, injecteren, toedienen van zuurstof en ACT zwachtelen.

Naast mijn functie als verzorgende en praktijkcoach ben ik ook BHV’er. Hiervoor volg ik elke 1,5 jaar een herhalingscursus waarin ook reanimeren wordt behandeld.