Een weekend weg, even een weekje naar de zon of een tijdje rondreizen. Heerlijk! Even pauze kan ervoor zorgen dat je helemaal opgeladen en met een frisse blik terugkomt. Als je niet continu met je hoofd bij jouw werk zit natuurlijk!

Hieronder geven we je vijf tips hoe jij relaxed de deur achter je dicht kan trekken op jouw laatste werkdag.

1. Probeer de grote dingen af te ronden

Voor je laatste dag is het altijd fijn om grote projecten af te ronden of op een mooi punt te zijn waarop jij zelf even niks hoeft te doen. Zet alles wat moet gebeuren op papier om dit te bewerkstelligen. Dit geeft rust wanneer op de laatste werkdag voor je vakantie het pand verlaat.

2. Draag je werk goed over

Je kent het misschien wel: van die collega’s die ‘hasta luego!’ zeggen en jou met een bult werk achterlaten. Dat ga jij dus mooi anders doen!

Maak een plan met jouw collega’s hoe het eraan toe gaat wanneer je weg bent. Ook al is dit maar kort... iemand als back-up is altijd verstandig. Dit voorkomt problemen en belletjes wanneer je nét lekker op het strand ligt te braden of in de jungle aan het hiken bent.

3. Licht jouw klanten/cliënten in dat je weggaat

In de meeste gevallen kun je jouw cliënten/klanten prima voorbereiden op het feit dat je er een tijdje niet zal zijn. Zij kunnen zich er mentaal op voorbereiden dat het proces iets anders kan verlopen dan ze gewend zijn. In enkele gevallen in de zorg is dit misschien niet verstandig, maar dat ligt volledig aan de groep cliënten waar je mee werkt.

4. Neem je werk niet mee naar huis

Zodra je de deur uit loopt, houd je dan zo min mogelijk bezig met wat er op de werkvloer gebeurt. Jij hebt waakzame en ervaren collega’s die het fort bewaken tot je terug bent.

Om volledig te ontspannen is een roodgloeiende telefoon of het constant bekijken van je mail niet bevorderlijk. Je wilt natuurlijk wel terugkomen op het werk met het gevoel dat je er even tussenuit bent geweest! Een uitgeruste collega is een fijne collega om mee te werken.

5. Doe ontspanningsoefeningen

Geeft het idee van een goede voorbereiding niet genoeg rust om met een grote glimlach achteraan de rij op Schiphol aan te slutiten? Probeer dan een aantal mindfullness of ontspanningsoefeningen. Er zijn gratis en betaalde apps, zoals bijvoorbeeld Headspace, die je in korte sessies begeleiden bij een ‘down to earth’ meditatie. Bewegen kan ook helpen, zoals een wandeling of fietstocht.

Fijne vakantie!