4 NETFLIX-TIPS VOOR COLLEGA’S IN DE ZORG


Even met de pootjes omhoog? Ontspan lekker met een serietje of een film. Op Netflix en Videoland staan heel mooie waarin zorg of zorgen een rol speelt. Zoals deze vier!

1.  STILL ALICE  (VS: Glatzer & Westmoreland, 2014)
Deze boekverfilming, met Julianne Moore in de hoofdrol, laat zien hoe je ook op jonge leeftijd al met dementie kunt worstelen. Met Alzheimer, in dit geval. Heel naar natuurlijk. Ook voor haar man, die het maar moeilijk aankan. En voor haar kinderen, waarmee ze juist een hechtere band krijgt.
Maar ook voor haarzelf, omdat ze beseft dat ze het als taalwetenschapper juist van haar knappe koppie moest hebben. Wat blijft er van haar over?

De zorg die hoofdpersoon Alice krijgt, staat niet op de voorgrond. Over het effect van Alzheimer op Alice en haar omgeving krijg je wél veel mee. Goed om in je achterhoofd te hebben, wanneer je in je werk met dementie te maken krijgt!

Regisseur Glatzer leed tijdens het maken van de film trouwens aan ALS en kon er daardoor niet bij zijn toen Julianne Moore een Oscar kreeg voor deze rol.2.  THE THEORY OF EVERYTHING  (Groot-Brittanië: Marsh, 2014)
Een aandoenlijke biografie over Stephen Hawking: de bizar pientere wiskundige, kosmoloog en natuurkundige die kort geleden overleed aan de gevolgen van ALS.

Hoofdrolspeler Eddie Redmayne kennen we natuurlijk van Harry Potter-spinoff FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM. Deze rol is echt andere koek, maar Redmayne speelt het heel knap!

De film bouwt op zoals je verwacht: de wereld ligt aan Hawking’s voeten, zowel wat zijn carrière betreft als privé (want… de liefde, oeh la laa!). Maar dan steekt zijn ALS de kop op, wat nare gevolgen heeft voor alles wat leuk was aan zijn leven.

Nee, ook dít verhaal is niet het meest gezellige ooit. We weten inmiddels hoe het afliep. Maar het is ook een verhaal over hoop en doorzettingsvermogen. Volgens de eerste diagnose zou Hawking in 1965 al zijn overleden, maar door inzet van technologie, naasten en professionele zorgverleners leefde hij nog 53 jaar succesvol door!3.  GREY’S ANATOMY  (VS: Rhimes, 2005-)
Jaaa.. natuurlijk hoort deze serie thuis in dit rijtje. Het gaan over het reilen en zeilen in het ziekenhuis, wat natuurlijk lang niet zo boeiend is als de de VVT-zorg. Maar zo’n ziekenhuis is wél een bizar goede plek voor botsende ego’s, liefde, conflict en ander drama. Lekker hoor!

Waarom Grey’s Anatomy en niet ER, HOUSE, SCRUBS en DE CO-ASSISTENT? Tuurlijk, die zijn ook lang niet gek (Michiel Huisman én Hanna Verboom in één serie? Hallo!). Maar Grey’s Anatomy heeft het geschopt tot maarliefst 15 seizoenen ‘and still counting’! Wie kent niet McDreamy en McSteamy? En Alison Montgomery, die al na een paar seizoenen haar eigen ziekenhuisserie PRIVATE PRACTISE  kreeg?

Grey’s Anatomy staat momenteel op Videoland en het Amerikaanse Netflix. Dit verandert regelmatig, dus houd het interwebs in de gaten!4.  INTOUCHABLES  (Frankrijk: Nakache & Toledano, 2011)
Intouchables gaat over de rijke, verlamde Philippe, die dikke maatjes wordt met zijn zorgverlener Driss: een half-criminele, wiet rokende zorgverlener van compleet andere komaf, die helemaal geen opleiding of ervaring heeft met zorg verlenen.

Over deze film en dit waargebeurde verhaal móet je ooit gehoord hebben. Het was in 2012 één van de allergrootste bioscoophits. Waarom? Dat zal iedereen verschillend uitleggen. Maar één van de vaak gehoorde redenen is, dat de zorg hier niet wordt weggezet als betuttelende zorg met fluwelen handschoentjes, maar als rauw, grappig en verfrissend eerlijk. En uit de film blijkt: goede zorg is zorg op maat, afgestemd op de behoeften van de zorgvrager.

Is Driss een schoolvoorbeeld van een ideaal mens en correcte professional? Nee. Kunnen we van hem leren? Zeker wel!